Sömmar i konsten
Ljusnarsbergs slöjd och hantverksförening gjorde en bussresa med Dalarnas museum i Falun som slutmål och 21 personer hade hängt på.
Ett flertal konstnärer med tyg och tråd som arbetsmaterial hade ställt ut där och det var en stor variation i utförandet. En del hade nöjt sig med att ”måla” med tyger och tråd, andra hade målat på sina alster och det fanns ett konstverk som avvek från alla andra.
Den här sjalen består av en massa diabilder hopsydda till en skir enhet.
Men vid ett museibesök vill man ju också se annat än den aktuella utställningen och här finns en gedigen samling av dräkter från olika platser och tider i Dalarnas historia. En sak som förvånade oss var, att många dräkter skapats så sent. Ett 20-tal dräkter var faktiskt från 1900-talet och Faludräkten så sent som 1953, då Dalarna hade kungabesök.
Målningar i typisk dalastil finns också rikligt representerade både på möbler och väggar på museet. Det är förvånande att så många konstnärer målat så liknande motiv och ändå behållit en egen särart i sitt konstnärliga utförande.
Museibesöket var den enda gemensamma verksamheten, som den här resan innehöll, men gruppen hade tur. Just den här dagen var det den sista sommarfestivalen i Falun vid tidigare Folkets Hus.
Där fanns blommor och grönsaker, ett flertal företag och kommunala enheter och uppträdande på olika scener.
I ett indiantält fick små barn råd och kunskap om hur man hanterar en kniv.
Just när vi var där spelade Dalalåt spelmansmusik på Å-scenen och
Francis sjöng och spelade på stora scenen, där Di Leva senare skulle framträda.
Dessutom fanns ansiktsmålning och tivoli.
En fundering Kopparbergarn gör är varför det var så få män med på resan. Är man inte intresserad av textil konst, kan man ju göra så mycket annat i Falun. Festivalen och Claes Ohlson fanns ju i direkt närhet och vem tar sig till Falun från Kopparberg för 50:- i vanliga fall. Det klart – man var ju tvungen att vara medlem i Slöjd- och hantverksföreningen eller Ljusnarsbergs konstförening, för att få åka till det priset, men det kan det väl vara värt att bidra till med ett medlemskap.
Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck
Tack för inlägget om trippen till Falun. Själv tog jag mej för första gången till domkyrkan och upplevde hur vacker den är invändigt, med sina blå bänkrader. Jag minns barndomen, hur min far satt klistrad vid radion för att lyssna till klockorna vid nyårsinringningarna. Det var en viktig tradition för honom.