Midsommar med musik och dans
2015-06-20
Midsommarfirandet börjar redan på torsdagskvällen i Ställdalen.
Då samlas Ställdalsbor och tillfälliga besökare vid Bruksgården för att klä midsommarstången. Efter några timmars jobb bjuder Ahlstroms på kaffe och smörgåstårta.
Alla låter sig väl smaka.
Klockan 10 på midsommarafton har en ansenlig skara åhörare samlats runt den stora gräsmattan framför Bruksgården. Regnet hänger i luften men håller sig borta. Solen gör tappra försök att ta sig fram ur molnen
Nu hörs musik och ner mot den liggande midsommarstången kommer spelmän från Ljusnarsbergarnas Spelmän och Ljusnarsbergs Folkdanslag.
Midsommarstången reses av vana händer under uppmuntrande musik från spelmännen.
När den står säkert förankrad börjar folkdansarna sitt program.
Därefter bjuder Ahlstroms på kaffe och kaka och lekarna för barnen tar vid med Kalasbandets glada hjälp.
Då är spelmän och dansare redan på väg mot nya uppdrag och Kopparbergarn tänker följa dem under dagen.
Dagens mest komplicerade flytt mellan framträdandena har bassisten Bengt Månsson.
Nästa uppträdande sker på Koppargården där ett stort antal åhörare har samlats på den skyddande innergården.
Så går resan till Treskillingen. Fortfarande är det regnfritt.
Efter det framträdandet blir det en stunds vila med lunch.
Klockan 13,30 startar festligheterna vid Solgården. Några droppar regn. Spelmännen står skyddade under tak så instrumenten klara sig från vätan.
Så är det dags för avslutning av midsommaraftonens uppträdande. Det sker på Malmtorget.
Utgångspunkten för dansarna är klockstapeln. De vandrar med blomsterhjärta, kransar och girlang genom centrum. Den här gången utan musikhjälp eftersom regnet inte höll sig borta och spelmännen är rädda om sina instrument.
Kopparbergarn är på plats vid klockstapeln och hinner få ett samtal med Margareta och Willy. De har varit med från 1964 då Ljusnarsbergs Folkdanslag bildades. Det var då en sektion av hembygdsföreningen. En tid var man 16 par. Många ungdomar var intresserade så det bildades också ett ungdomsdanslag. 1965 dansade man för första gången på Malmtorget under midsommarfirandet. Det var alltså 50 års jubileum i år.
Inte helt riktigt. I slutet på 60-talet försökte man fira midsommar på Brusala. Kommunen stod för bussar från Kopparberg. Men det utföll inte alls väl så sedan dess är det Malmtorget som gäller.
Under de första åren dansade man på många fler ställen, under midsommar, än idag. De var ända ner till Rällsögården.
Ljusnarsbergs Folkdanslag ägde under några år Brusala loge. Där anordnades mycket populära offentliga danser under många år. De sista åren arrenderades logen ut till privat arrangör.
När Kopparbergarn stod och njöt av musik och dans träffade vi Gunnar Elfström. Han hade spelat till dans med folkdanslaget sedan 1978 och 30 år framåt i tiden. När Gunnar började var det tre spelmän som höll takten, nämligen Gunnar Viker, Arne Nyland och Gunnar Elfström. Sedan dess har konstellationerna kring folkdanslaget växlat.
Nu är det delar av Ljusnarsbergarnas Spelmän som står för spelandet på träning och uppträdande.
Kopparbergarns skribent fick en pratstund med Mats Lindström som är ”bossen för bandet”.
Mats är en mycket duktig musiker och kompositör. ”Visa från Finnkullen” och ”Gånglåt från Finnkullen” är två mycket spelade låtar. Han spelar fiol och nyckelharpa men nu är det mest nyckelharpa han trakterar. Mats har spelat till dans med folkdanslaget i 15 år.
2012 bildades föreningen Ljusnarsbergarnas Spelmän. Mats tanke var att samla erfarna spelmän tillsammans med personer som ville förkovra sig och uppdatera sina kunskaper. Det var en bra tanke. De har blivit mycket populära som underhållare. Mats tycker att spelandet med folkdanslaget är mycket bra träning. Det är stor skillnad att spela till dans mot att spela för sittande publik.
Dagens fem framträdande av spelmanslag och folkdanslag är över. Den slutade med lätt regn men det lade ingen sordin på stämningen.
Några av spelmännen tyckte inte att dom fått nog. En avslutning på Stjärnfors Café och Champing var perfekt.
Bassistens, Bengt Månsson, fingrar var hårt ansatta efter alla timmars spelande, så lite silverteip lindades om.
Snart hördes musik i Caféet. Kaffegästerna fick oväntat njuta av glad spelmansmusik. Solen sken in genom de små fönstren. Skön värme från en vedeldad kammin spreds i lokalen. Det var ett perfekt sätt att avsluta dagens aktivitet innan det privata midsommarfestandet tog över.
Kopparbergarn tackar för en mycket trevlig midsommarafton och gratulerar Ljusnarsbergarna som har Ljusnarsbergs Fokdanslag och Ljusnarsbergarnas Spelmän som duktiga och fina kulturbärare.
Vi önskar alla en glad midsommar.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Mycket trevligt och välkomponerat referat om midsommar i Ljusnarsberg.Tack Thyra och Bengt för att ni är så duktiga med bilder och ord.
Inger och Leif.