News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Från Kopparberg till Tjeckien

Från Kopparberg till Tjeckien

2024-09-08

Vi; Natalie, Elliot från Kopparberg och Kelly och Esmeralda från Örebro har fått resa runt i Europa helt gratis! På resorna har vi lärt oss nya saker, saker vi inte lär oss i skolan. Vi skaffar vänner från andra länder, tränar upp engelskan och lär oss om nya kulturer. Här berättar vi om den senaste resan som var till Tjeckien.

Dessa resor kallas för Erasmus projekt eller ungdomsutbyten. Vi åker med organisationen Awesome people. Det var vi fyra från Sverige,  som reste tillsammans till Tjeckien under sommarlovet. Allt var gratis, boende, resa och mat (förutom om vi själva ville köpa något speciellt).

Vi (Natalie och Elliot) åkte först till Örebro, där vi mötte Kelly, Esmeralda och vår ledare. Vi tog bussen mot Arlanda och så flög vi mot Prag. Vi landade i Prag runt 17 tiden. Vi gick lite på stan, åt mat och sen var det dags att sova. Vi tog oss då till ett hotell i centrum av Prag.

Dagen efter hade vi flera timmar på oss att utforska Prag. Vi spenderade vår tid i Palladium, en jättestor galleria. Vår ledare kollade i stället på de vackra byggnaderna, gamla kyrkor och statyer. På eftermiddagen tog vi tåget från Prag till en stad nära värdorganisationens boende som de hade fixat åt oss. Vid tågstationen blev vi hämtade av en ledare från världsorganisationen, hon skjutsade oss till det som blev vårt boende de närmsta 6 dagarna. Där möttes vi av dom tjeckiska deltagarna, senare kom estländare, polacker, spanjorer, turkar och ungrare. Vi lärde känna varandra, sen sov vi för att få energi till den kommande dagen.

Under den första riktiga dagen lärde vi känna varandra genom olika aktiviteter som ledarna från världsorganisationen planerat. Vi skapade regler vi själva tyckte att alla på ungdomsutbytet skulle följa, vi gick igenom schemat, åt och strax var det dags att sova igen.

Under den andra dagen introducerades projektet för oss. Temat under resten av veckan skulle handla om att acceptera sig själv. Hur vi skulle lära oss det var genom bilder. I slutet av veckan skulle vi nämligen ta proffsiga bilder som ska handla om det vi lärt oss under veckan. Vi mjukstartade med att lära oss om hur media kan påverka oss och tog lite bilder. Sedan fick vi presentera vad vi lärt oss från dem. Under kvällen var det dags för dom tre första länderna att ha intercultural-night. Då visade de upp sitt land, lärde oss nya saker och bjöd på fika.

Här är vi; Esmeralda, Kelly, Elliot och Natalie.

Den tredje dagen fick vi lära oss mer om att ta bilder och ha budskap i dem. Under rasten gick de flesta för att bada. Under nästan hela veckan var det mellan 25–30 grader sol, att bada var jätteskönt. På kvällen var det dags för Sverige och 3 andra länder att presentera sitt land. Vi visade hur vi firar en klassisk midsommar och bjöd på fika. Det svenska fikat blev det mest populärt, såklart!

Under den fjärde dagen tog vi paus från projektet och åkte till Brno vilket är Tjeckiens näst största stad. Först var vi i grupper och hade uppdrag att göra i staden men sen fick vi vandra fritt. Det svenska och tjeckiska laget gick återigen till en galleria. På kvällen blev det grillning, korv och marshmallows grillades vid lägerelden medan gitarr spelades. Detta var nog den bästa kvällen! 

Den femte dagen gick åt att ta de bilder som skulle handla om det vi lärt oss. Vår grupps bilder handlade om hur man kan ta sig ur en depression genom en hobby. Genom att personen i bilderna börjar göra något man verkligen tycker om börjar man ta tag i sitt liv. På kvällen kom människor från byn vi bodde i, alla länderna fick kort presentera sin kultur. Sverige visade upp 2 midsommardanser och delade med sig av mer fika. Denna kväll var vi uppe sent och spenderade mycket tid med varandra.

Den sista dagen handlade om vad vi lärt oss och hur vi känner nu efteråt. Vi gjorde flera lekar och aktiviteter där vi kunde se våra framsteg. I slutet av dagen var det dags för party. Musik spelades och alla var uppe sent. Dessa fester brukar kallas see you soon parties. Det blir liksom ett sista roligt hejdå.

Denna upplevelse var helt fantastisk och om du tror att det är som skolan har du helt fel. Man lär sig genom lekar och aktiviteter, har flera långa raster under dagen då man kan spendera tid och lära känna de andra deltagarna från andra länder. Resan hem var rolig men ändå fylld av sorg. Trots att vi är så långt ifrån varandra skriver vi än idag på sociala medier och vi kommer förhoppningsvis träffas igen.

Text: Natalie, Elliot, Kelly och Esmeralda

Foto: Natalie Nyvall

Kommentarerna är avstängda