News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ljusnarsbergs minsta grönsaksaffär

Ljusnarsbergs minsta grönsaksaffär

2024-08-21

Norr om Sundsbron finns ett litet rött hus. Det innehåller dagsfärska, ekologiskt odlade grönsaker.

Sortimentet är inte så stort men varierar från dag till dag.

Det är Isabell Jäderblom som delar med sig av familjens överskott. Man tar vad man för tillfälligt behöver och betalar med swish eller kontanter.

För 11 år sedan kom Isabell och hennes man Tomas till Sundet. Före det bodde de i Göteborg men båda har sina rötter i Närke och kände att det var dags att hitta en ny bit i livspusslet. Deras dröm var att hitta ett gammalt rött hus på landet. Sundet uppfyllde deras krav och gav utrymme för Isabell att börja odla ekologiskt. Livet hade fått en god rytm. Tomas och hon fick två barn sedan de kom till Sundet så nu var det dags att gå vidare. Ytterligare en pusselbit var lagd.

Isabell har länge varit intresserad av odling. En dag läste Isabell på Facebook om en distanskurs för trädgårdsmästare. Efter någon månad av funderingar anmälde hon sig. Utbildningen fokuserade grönsaksodling och företagande. Isabell är civilingenjör men även tekniskt utbildade personer kan vilja känna jord under naglarna. Ytterligare en pusselbit var lagd på rätt plats.

En halvtidstjänst på kyrkogården i Kopparberg gav henne tid att utveckla sina odlingsdrömmar.

Nu är cirka 400 m² , uppdelat på 40 bäddar, uppodlat med grönsaker och potatis. Här märks det ekologiska tänket då blommor växer bland grönsakerna istället för att behandla med kemiska substanser. Tagetesens starka doft förvirrar vissa insekter. Odling av rödklöver ger material till täckodling.

Trädskyltar som är både vackra och informativa pryder odlingarna.

Ett växthus som rymmer bl.a. tomater, paprika och gurka.

Det finns plats även för blommor. Dahlior i många färger. Vallmon har blommat över men blir vackra i torkade buketter till vintern. I bakgrunden ser man bladverket till rosenskära.

Katten håller ett vakande öga på det som rör sig i omgivningen.

Uppe ifrån huset har man en fin utsikt över sjön Björken. Där kom det en storlomsfamilj simmande när vi satt och pratade.

Så var det dags att säga adjö till Isabell och tacka för pratstunden. Några god råd delade Isabell med sig. Ett av dem var tröstande ord när det inte växer som man hoppats. Sol, vind och vatten är tre saker som påverkar växtligheten och dem kan man inte göra något åt. Utnyttja dina resurser.

Naturligtvis passade Kopparbergarn på att förse sig med färska grönsaker. Potatisen var mycket god. Stor skillnad mellan den och de potatisar man köper i affärerna.

Text: Thyra Lundell Foto: Erik Karlsson

Kommentera

Du kan använda dessa HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.