News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musik vid Bränntjärnstorpet under Dan Andersson-veckan

Musik vid Bränntjärnstorpet under Dan Andersson-veckan

2024-08-04

Det var många olika evenemang att besöka under årets Dan Andersson-vecka. Ett av evenemangen var vid Bränntjärnstorpet som Dan Anderssons farmor har bott i. Det var den relativt nystartade föreningen ”Bränntjärnstorpet” som arrangerade evenemanget vid denna plats. Föreningens medlemmar håller ständigt på med renovering och skötsel i anknytning till Bränntjärnstorpet, för att det ska vara en fin plats att besöka. Till detta har Ludvika kommun bidragit med virke och Ljusnarsbergs kommun har bidragit med en Bajamaja, som är nog så viktigt!

Att ta sig till just Bränntjärnstorpet var inte det enklaste. Framför allt inte om man inte kan alla vägar i detta område som undertecknad inte kunde. Om man kom från Yxsjöberg, Saxdalen, Olsjön eller Abborrberg, så kommer man inte riktigt fram till Bränntjärnstorpet p.g.a. av ett broras. Därför hade arrangören rekommenderat att man skulle åka genom Grängesberg, för att komma på rätt sida av broraset, för att kunna komma fram till Bränntjärnstorpet. Men den informationen hade jag inte tagit del av och även flera andra hade missat denna, så det var bara att parkera bilen och ta sig gående över broraset. Det gick ju bra för de flesta, men lite knepigt var det för dem som kom i rullstol.

Väl på plats vid Bränntjärnstorpet, så möttes jag av en stor grupp som kom gåendes från skogen. Det hade precis varit en guidning av Nils Holmdahl, som är en av föreningens aktiva medlemmar. Både de som hade gått den guidade rundturen och vi som precis kommit fram till platsen, fick slå oss ner på medhavd stol för att få ta del av lite historia om platsen vi befann oss på. Nils började berätta om platsen och sedan fick vi vara med och återuppleva en händelse på just denna plats. Karin Alexanderson och Gunnar Blommé från föreningen spelade upp en scen, som handlade om att Anna-Stina Knas (Dan Anderssons farmor), som nyligen blivit änka blir vräkt från sitt hem eftersom hennes make inte längre är vid liv. Efteråt intervjuade Nils, Karin som är föreningens ordförande, för hennes bok ”Gränsland – Anna-Stina Knas och kampen om Bränntjärnstorpet” som hon dagen till ära hade boklansering på.

Evenemanget avslutades med sång och musik av Daniel Ray Hilsinger och Linnea Didić. Detta var en mycket speciell plats för dem att spela på, i synnerhet för Daniel, då hans släktingar bodde på denna plats efter att Anna-Stina Knas fick flytta. För den som har varit uppmärksam och kollat på senaste säsongen av SVT’s ”Allt för Sverige”, så filmade de när Daniel fick komma till Bränntjärnstorpet för första gången.

Musiken som spelades var bl.a. egenskrivna låtar av Daniel själv. Linnea sjöng också ”till min syster”, där både text och melodi är skrivna av Dan Andersson. Ibland varvades programmet med traditionell fiolmusik av en ung violinist. En låt som kanske stack ut något var Aviciis ”Wake me up”. Varför de valde att spela just denna låt var för att kören på Kulturskolan i Ljusnarsberg som leds av Linnea, har gjort en cover på denna låt tillsammans med Daniel. Deras cover finns att höra på Spotify. Mellan låtarna berättade Daniel lite om sin släkt, hur hans liv har varit och lite om hur de egenskrivna låtarna kom till. Ordförande tackade efter sista låten för fin underhållning och tackade alla som hade tagit sig hit med förhoppning om att ses nästa år igen.

Text och foto: Rickard Didić

 

Kommentarerna är avstängda