Sommarkväll vid Ljustjärn
2024-06-04
Ställdalens Naturstudieklubb har myntat ett nytt ord nämnligen ”Gökafton”.
Försommarkvällen var varm och vindstilla när vi samlades på Ahlstroms parkering. Samåkning gällde både för miljön men även för att ha plats att parkera bilarna vid målet. Deltagaren som rest längst var Birgitta Bork från Grythyttan.
Siktet var inställt på ett av kommunens minsta naturvårdsområden nämligen Ljustjärn.
Vid framkomsten blev det en kort promenad ner till Ljustjärns strand. Det finns inte några sittplatser där utan det var egna stolar som gällde.
Grillmöjligheterna på västra stranden togs bort när vindskyddet på norr byggdes. Men eftersom flera av deltagarna inte är så säkra på att gå var det inte möjligt att ta sig dit.
Ryggsäckarna tullades på sitt innehåll. Samtalet handlade bl.a om biologisk mångfald och invasiva växter och djur som blir allt fler.
Några få mygg mötte sitt öde när de försökte ge kli till någon av oss. Vi njöt av tystnaden och väntade på att få höra göken.
Efter någon timme började vi packa ihop resterna av det ätbara innehållet som var kvar.
Då hördes göken från öster. Det sägs att östergök är tröstergök så det blev ett fint avslut vid Ljustjärn. Ställdalens Naturstudieklubb har skapat en ny tradition nämligen att åka på ”Gökafton”.
Den vackra sommarkvällen fick oss att förlänga hemfärden. Kjell Hansson kom med förslaget att vi skulle åka på västra sidan av Vällingberget. Förslaget antogs enhälligt.
Med oss på resan fanns Marie.Louise Nyström. Hennes mamma var uppväxt vid Långbro så där stannade vi så att Marie-Louise fick berätta om livet på torpet.
Blomrika vägrenar var en fröjd för ögat och man önskar att det inte röjs än på ett tag. Det blev en resa att ta fram i vinter när snöstormen viner kring knutarna.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell