News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vart är vi på väg?

Vart är vi på väg?

2024-03-04

Ska man gruva sig bara för att fara från cuprum (Cu) till ferrum (Fe)?
Från en gruvort till en annan gruvort. Ort är även en gång i gruvan. Finns det många sådana? Ja, alla gånger. Årets Vinterspår i Lindesbergs kommun sätter kanske några spår i sinnet/minnet som blir positiva.


23 kilometer sydsydost är svaret. Där träffade vi några av många entusiaster som håller byn levande i historien. Från vänster: Björn Thärnström som snart är färdig med en bok om Stråssa, Lennart Gustavsson, Kenth Carlsson, Ryno Welamsson och Mary Zander.


Vid Navet i Stråssa finns det information om vad som tilldragit sig långt tillbaka i tiden. Många hundra års historia finns att ta del av.


Affischutställningen Stråssa gruva 500 år och arkivet med foton och texter om byns senaste 100 år och lite nutid.  


En modell i skala 1:1 000 finns att beskåda. En decimeter på modellen är hundra meter i verkligheten. Stråssa som det såg ut på 1940-talet. Det är få ställen som känns igen numera. Undertecknad har både bott och arbetat i Stråssa ganska många år. Kartan stämmer ibland och ibland inte med verkligheten. Mycket förändrades framför allt med början för nästan 70 år sedan. Det gamla som fanns kvar revs och nytt i betong byggdes. Stråssa Skola, en av kommunens största träbyggnader, längst till höger brann ner 21 februari 2008. Järnvägen anlades 1914 och revs 2004.


Rune Andersson, som dog för tre år sedan, var eldsjälen till modellbygget som startade 2016. En av flera byggare är Lennart Gustavsson som har varit med från början. Snart klara med detta lilla stora bygge. Hur länge gäller bygglovet? När är det slutbesiktning? Framtiden får utvisa.  


Nu gäller det att sätta ut alla vedbodar och utedass som Ove Ringvall byggt med fönster, dörrar och allt. Ett pillergöra. Sträckan är 2,6 kilometer där det mesta är borta.


Brikettverket som gick upp i rök 9 juni 1950. Eldslågorna syntes på flera mils avstånd, sägs det.


Grängesloggan innan det blev SSAB.


Fotot upp till vänster är Kungen och Drottning på besök vid Stråssa Turisgruva 1984. Mitt i bild står Rolf Gustavsson som var idékläckaren till Turistgruvan.


Bildkollage från mitten av 1980-talet. Även de små är nu vuxna.


När gruvan tog ny fart på 1950-talet blev denna byggnad laboratorium. Det är verksamhet fortfarande numera för metallåtervinning.


Det duggregnade när vi for hemåt men det gjorde inte ett dugg. Vi satt i bilen. Navet har mycket intressant information som inte går spårlöst förbi. Vinterspåret är slut, men Navet är öppet för besökare: lördagar 23 mars, 13 april (boksläpp), 27 april, 25 maj kl. 13.00–16.00.

Sök på Stråssa och ni får många träffar. En del väldigt fina foton med tillhörande text. Tips: Sök på ”Björn Dahlfors Stråssa”
En gruva i bruk finns alldeles i närheten, nämligen Lovisagruvan. Höga halter zinkum (Zn) och plumbum (Pb) samt något argentum (Ag).
Förklaring följer: Koppar, järn, zink, bly och silver, i nämnd ordning.

Foto och text: Bo Kempegård

Kommentarerna är avstängda