Kroppsarbete och scenkonst vid Ställbergs Gruva
2023-06-28
Kopparbergarn fick möjligheten att ta del av programmet vid Ställbergs gruvor inför Kulturglimtar 1-2 juli mellan 11-16 då det är öppet hus.
Erik Sjögren och Carl-Oskar Sjögren möter upp och ger oss en inblick i vad som kommer att möta besökarna under de två dagarna.
Fyra filmer visas under rubriken ”Det evinnerliga flödet”. Det gemensamma temat är arbete sett ur olik perspektiv. I filmen ”Vi strömmar ut från fabriken”får tittarna följa textilarbetare i deras vardag och ger en inblick i hur vardagen förändras när en hel byggd omstruktureras och arbetsplatser läggs ned. Filmen ”Arbete åt alla”bygger på arkivmaterial. Den ger en både kritisk och humoristisk bild av den industriella utvecklingen som vi upplever den idag. I den tredje filmen får publiken följa en busschaufför som är fackligt engagerad och hans tankar om fackets framtid om möjligheterna att säkra trygga arbetsförhållanden minskar. Från Öland kommer filmen ”Microcement” som skildrar vad som sker när ett företag läggs ner och flyttas till annan ort och delar av verksamheten blir kvar. Dessa filmer kommer att rulla hela dagen i olika lokaler.
Det visas också tygvepor som gjorts av Karin Linderoth. Orginalfoton av Hans Eriksson som 1977 dokumenterade Ställberg och Ställbergs gruva är förlagor. Det finns också vepor som anställda vid gruvan gjort och som Hans Eriksson fotograferat och som är underlag till Karin Linderoth tygvepor.
I matsalen kan man se målningar av Gunnar Klys. Målningarna är målade direkt på betongväggarna. Motiven är från gruvan och personerna som finns på målningarna är några av dem som arbetade där.
På lördagkvällen den 1 juli är det konserter och scenkonst vid Ställbergs gruva.
Publiken får möta Amina Hocine. Hon spelar på en ”orgel” av avloppsrör. Den får luft av en kompressor.
Amina berättade att hon länge fascinerats av mistlurar och tutande läten. Intresset tog konkret form vid besök på Ställbergs Gruva och hon hörde ljudet från tågets varningssignal.
Med hjälp av google fick hon råd om hur membranen skull tillverkas.
Dessa monterades längst ner på olika långa avloppsrör så var instrumentet klart att börja spela på.
Arbetsställningen är inte direkt bekväm.
Kopparbergarn fick ett smakprov som imponerade. Det går inte att beskriva upplevelsen men den var surrealistisk och samtidigt mycket närvarande. Eftersom det var första gången skribenten hörde soundet letade jag efter något att jämföra med. Men varför skall göra man det. Det är bättre att bara ta det nya till sig och ge det en egen plats i upplevelsecentret.
Johan Forsman & Anders Paulin, Tibrosamlingen, tar oss med på en vandring fram och tillbaka på Tibros igenväxta spårområde för att uppleva världen genom Tibros ögon. Möbelindustrin som var Tibros och stora delar av Västergötlands försörjning försvann. Hur går man vidare? Kanske får vi svaret.
Kvällens konsert är med L.T.Fisk (Johan Andersson) från Arlöv i Skåne. Han spelar bl.a. tramporgel med egenkomponerad musik. Kopparbergarns skribent kan inte, i förväg, sätta ord i på hur publiken kommer att ta emot hans framträdande bara att L.T. Fisk är speciell. I våras gav han ut skivan ”Åsnemannifestet” som ger en aning om vad som kommer att höras i Ställbergs gruva på lördag kväll.
Om man vill ha en helhetsupplevelse för både öga, öra och smaklökar är kvällen upplagd för det.
Förutom kvällens utställning och program finns det möjlighet att äta middag, tre olika rätter finns på menyn, dricka vin eller öl. Kaffe och goda kakor erbjuds också. Detta tillagas på plats då köket har fått restaurangstatus.
Förhoppningsvis kommer man att kunna köpa nummer två av tidskriften från Ställbergs Gruvor under dagen. Den hade inte kommit från tryckeriet när Kopparbergarn var på besök. I den finns bl.a. en inte förut publicerade text av Kata Dahlström.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell