Fäbodarnas dag på Nysjöns fäbod.
2022-07-09
En av Ställdalens Naturstudieklubbs medlemmar, Jan Hedberg, äger en stuga på Nysjöns fäbod.
Den ligger ca 2 mil nordväst om Linghed. I våras inbjöd Jan klubben att besöka honom och fira Fäbodarnas dag. Fäboden har varit i bruk sedan 1638.
Det finns idag 10 gamla stugor kvar samt några byggda på 1900-talet. Fäbovallen är kulturmärkt vilket innebär att det inte får göras några förändringar. Den är indelad i små gärdsgårdinhägnade tomter men huvuddelen är allmänning.
Jan mötte oss i Linghed. Redan där fick vi en detaljrik guidning om trakten vi befann oss i och främst fäbodkulturen i Dalarna.
Nysjöns fäbod är en levande fäbod. Det innebär att mjölkbonden som har sina fjällkor där mjölkar dagligen. Det går att handla ost och hemkärnat smör i en liten butik vid ingången.
Glada och lekfulla getter underhåller främst barnen. Djuren är mycket sällskapliga och blir gärna klappade.
Det är en lisa för själen att vandra på vallen. Växter som gynnas av bete frodas.
Ett tecken på god miljö är varglaven som växer på brunnshusets vägg. Den är fridlyst och utsedd till Dalarnas landskapsblomma. Den växer bara på gammal ved och är mycket giftig.
Jan berättade livfullt om fäbodarnas, främst Nysjöns skötsel och betydelse för bönderna i byarna. Djuren fick gå på skogsbete tills vallens gärdsgårdsinhägnade yta var slagen med lie sedan fick de efterbeta där inte lien kommit åt.
Den små stugorna ser inbjudande och välkomnande ut.
På väggarna hänger redskap från förr och minner om hårt arbete.
Vallens brunn är inbyggd i ett hus för att skyddas av djurtramp.
Den leverarar så mycket vatten att en liten bäck rinner ner mot Nysjön och förser djuren med vatten.
En långsam promenad tog oss upp till Jans stuga högst upp på vallen. Vid stugknuten fanns rustika möbler att sitta vid.
Vi blev serverade cider och hembakade mandelkubb från Hälsingland.
Utsikten ner över fäbovallen och djuren gjorde att vi blev sittande länge. Samtalet rörde sig mycket kring hur landsbygdens och främst bönderna levde sitt vardagsliv. Snart kommer Sveriges fäbodar att utses till Världsarv. Så nu kommer den unika miljön att bevaras till kommande generationer.
Sakta drog vi oss ner mot bilarna.
Blanka kor och små kalvar beundrades. Mjuka, fuktiga mular klappades. Även en amatör på kor kunde se att de levde ett gott liv.
Ännu en sommarupplevelse att plocka fram när vintern kommer var tillända. Tack Jan för du delade med dig av dina kunskaper.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell