Svettig slåtter
2020-08-10
Ställdalens Naturstudieklubb har klarat av en av sina återkommande programpunkter nämligen slåttern på Dansarbacken.
Det blev en varm tillställning för de 13 som kom.
Som vanligt var stämningen god.
Det finns fortfarande de som kan hantera en lie. Här visar Lars hur det går till.
Leif hanterade slåtterbalken med bravur.
Förmiddagskaffet har var och en själv med sig.
Efter några timmar med intensivt arbete är det dags för lunch som klubben bjuder på.
I år var det pytt i panna som stektes av en av våra klubbvärdinnor, Kaija, i muurikka över öppen eld. Ulf låter sig väl smaka.
En sallad fyller på tallriken.
Då bli det också tid för att umgås och dryfta allehanda funderingar.
En stunds koncentration på maten innan samtalet kom igång.
I år blev det mycket prat om biologisk mångfald och vad man själv kan göra för att gynna våra flygande vänner som så flitigt pollinerar våra växter. Vi behöver dem för att få bär, äpplen och vackra blommor i våra trädgårdar. Även den vilda floran är beroende av dem. Det blev ett naturligt samtalsämne eftersom det fanns många fjärilar och insekter på slåtterängen. Så många att vi inte slog allt eftersom vi inte ville ta maten ifrån dem.
Trots den tryckande värmen gjordes ängen färdig efter lunch.
Det ihopräfsade höet hämtas i år av getbonden Arno Wilting i Ställdalen. Under många år hässjades gräset för att ge skogens vilda djur vinterfoder, men vi konstaterade att det kom inga matgäster ut på Dansarbacken. Det känns meningsfullare nu när det blir mat till getter.
Lite senare i höst kommer Naturstudieklubben att röja busk på ängen som annars snart kommer att växa igen. Det vore synd då det nu är en öppen och ljus plats med mycket liv.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell