Kanottur i Rydbergsdal.
2020-07-08
Ta sig vatten över huvudet har man hört. Men, kan man det? Ja, kanske. Men bara bildligt. Eller? En tur med kanot i Rydbergsdal med en mycket vattenvan person får ge svaret.
Lars Cederin är svaret. Han byggde kanoten 1971. Det här kommer att gå bra och vara en upplevelse av en sida som väldigt få har sett av Rydbergsdal har Lars sagt. Flytväst på innan vi flyter ut på mörkt vatten. Pulsen stiger. Duggregnet faller.
Garhytteån går som en serpentin genom landskapet. (Serpentin är även ett mineral och pappersremsor med mera.) Vi paddlar och pladdrar tyst ☺. I guldvaskardammen ligger vattnet som en spegel trots duggregnet.
Här kommer vattnet från Laxbäcken ner i fallet.
Nedanför Stora Gården finns sandstrand för de som vill bada, men här är det tomt just nu i alla fall.
Bron där framme finns även i vattnet, men den ”undre bron” ska man nog inte försöka gå på, om man inte vill bli blöt.
Även himlen finns som en version i vattnet. Speglingen är fantastisk.
Under två broar innan vi kommer till marknadsplatsen. Under resans gång (heter det så när man far fram på vatten?) ser vi rådlösa promenerande kopparbergare. Kanoten saknar bara ett kuttersmycke för att vara fulländat. Det får räcka med två glada pensionärer. Var detta en enkel tur? Nej. Det var även retur. Tur ska man ha.
Birgitta Palm Andersson stod på stranden och såg de båda paddlarna komma och fara iväg. Hon tog första och sista bilden i det här inlägget.
Det här gav blodad tand. En kanottur med fina höstfärger är redan bokad.
Karibiens kanoter heter förresten pirog.
Bild och text: Bo Kempegård
Ja det är väldigt fint i Rydbergsdal och värd ett besök även om man inte har kanot