Bridgeklubben spelar vidare
men 70-årsjubileet får vänta till våren
19-11-26
Kopparbergs Bridgeklubb har fyllt 70 år i höst. Det kan tyckas imponerande, men i kortoxarnas värld är det inte särskilt imponerande. Bridgeklubbarna i Lindesberg och Nora har hunnit fylla lika mycket, Hällefors är snart där och många klubbar i Sverige är mycket äldre än så.
Kortspelet bridge kan räkna anor från 1500-talet. Fast spelet har förstås utvecklats i många omgångar och olika varianter sedan dess. Den typ av bridge, kontraktsbridge, som numera är vanligast och som spelas över mest hela världen, kom till Sverige i slutet av 1920-talet. Efter andra världskriget kom bridge som tävlingssport igång ordentligt. Så ock i Bergslagen.
Intresset var mycket stort i Kopparberg 1949. Det första verksamhetsåret hade klubben 58 medlemmar och ett 40-tal medlemmar samlades runt de gröna borden varje spelkväll. Först i gamla disponentvillan i Kaveltorp, senare på hotell Kopparberg, Drugges Pensionat, kommunala mellanskolan, Laxbrogården, Stora Gården och Folkets hus bl a.
Många klubbar var det!
Redan de första året spelades en hel del tävlingar med andra klubbar. Par från Kopparberg deltog också i Berglagsmästerskapet, distriktsmästerskap och SM. Klubben startade även en egen tävling, Bergslagsträffen, med inbjudna spelare från klubbarna i Ställdalen, Grängesberg, Ludvika, Asea, Smedjebacken, Söderbärke, Bredsjö, Guldsmedshyttan, Nora och Lindesberg.
Sedan en särskild damsektion startats inom klubben blev årsmötena ofta till stora fester med såväl kortspel som supé och dans till levande orkester.
Fler spelare välkomna
Intresset för bridge håller i sig, fast Kopparbergsklubben har minskat till 22 medlemmar nu och fler än åtta till tio par kommer sällan till måndagskvällarnas spel i Församlingshemmet. Klubben vill gärna ha fler medlemmar. Intresserade spelare är alltid välkomna. Planer finns på en nybörjarkurs, men de rätta formerna för en sådan kurs har inte hittats ännu. Planer på ett 70-årsjubileum finns också, men det får lov att vänta till våren någon gång. Lunch blir det nog, men knappast dans.
Trevliga möten är det hur som helst på måndagarna. Bridgeklubben har utvecklats så till vida att papper och penna bytts mot Bridgemate och dator. Istället för att skriva protokoll för hand, knappas resultatet från varje spelad bricka in på en liten dosa vid varje bord och kommer därifrån via den förunderliga tekniken rätt in i datorn, som snällt skriver ut ett rätt räknat resultat och också för över det till klubbens hemsida. På bridgedata.se/kopparberg kan man se resultatet och också vilka kort de fyra spelarna har haft och hur olika par spelat samma bricka. Totalt ointressant för icke bridgespelare förstås, men desto roligare för dem som varit med och spelat.
Text: Stina Gottliebsson
Foto: Bo Kempegård