Vilda blommornas dag.
2019-06-20
I söndags var det de vilda blommornas dag.
Den anordnas varje år söndagen för midsommar.
Hela Norden, Färöarna och Grönland deltar. Meningen är att locka fler att titta på vad som växer när man är ute på promenad.
I Ljusnarsberg bjöd Ställdalens Naturstudieklubb in till vandring i Rydbergsdal. Föreningen planerar alltid sina vandringar så att de flesta skall kunna gå med även om man är beroende av hjälpmedel för att ta sig fram.
12 personer anslöt på tivoliplatsen. Vandringen gick ner mot guldvaskararenan. Märta Dahlberg var vår kunniga guide.
Som vanligt var artrikedomen stor. Det behövs inte att man går så långt för att kunna njuta av en rik växtlighet vid den här årstiden. Några rariteter hitta vi inte men det är heller inte huvuduppgiften.
På kullen bredvid f.d. teliahuset blev det ett långt uppehåll. Det fanns mycket att titta på. Glimmens skira blomma var en att beundra.
Vandringen fortsatte. Den lilla gula gåsörten växte ut på gångvägen.
Vill man plocka sin egen kummin på eftersommaren går att göra det i Rydbergsdal. Den har dilliknande blad. Smular man de torra fröerna känner man kummindoften.
På sin promenad skall man också ta sig tid att titta på mängder av olika gräs som finns. När man har dem i sina rabatter är de ogräs men här kan man njuta av deras gracila växtsätt.
Tyvärr blev inte vandringen helt igenom positiv. Vid den här platsen satt Inger, Märta och jag för några dagar sedan. Vi fikade och hade en trevlig pratstund vid det fina bordet med tak.
Nu hade några prövat sina krafter och vält ner hela möblemanget i älven. Det är så oförklarligt att något sådant händer. Det måste varit flera personer som hjälpts åt för det är en stor och tung konstruktion. Var alla som fanns i gruppen eniga om handlingen? Finns det någon som kan berätta så att vandalerna kan avslöjas och prova sina krafter på att ställa bordet på plats?
Som tur var hade blomsterbeundrarna fler växter att titta på.
I strandkanterna växte rikligt med skogssäv.
Den gula svärdsliljan blommar också rikligt efter ån.
Skogsnävan, mera känd som midsommarblomster, förekom i riklig mängd. Den är väl en av de vanligaste blommorna i kransarna till midsommarstången.
Vandringen fortsatte med många stopp. Att titta på växter är inget för dem som har bråttom.
Tre sorters fräken räknade vi in nämligen ängsfräken, åkerfräken och skogsfräken. På bilden är det en åkerfräken.
Den skira klotpyrolan lät sig beundras och fotograferas.
Liksom den klart gula gulvialen.
Efter en dryg timme hade vi nått guldvaskararenan och det bord och bänkar som finns i dess närhet. Här kommer ytterligare en liten fundering. Stoppa en liten påse i fikan när det är dags för promenad. I den läggs med fördel cigarettfimpar och annat skräp. Det såg inte så roligt ut kring bordet med allt skräp som låg kvar.
Men nu åter till trevligheter. Lars Cederin visar lycklig upp en trädgårdsnejlika som växer i sluttningen upp mot vägen.
Kaffe och tilltugg dukades upp och en sammanfattning av dagens vandring gjordes.
Deltagarna var helt eniga om att Rydbergsdal är en tillgång för Kopparbergarna. Att kunna ta en naturpromenad inne i centrum ger möjlighet för alla, även för dem som har svårt att ta sig fram utan krångel.
Ställdalens Naturstudieklubbs nya sekreterare Kerstin Kuismin låter sig väl smaka av kaffe och bulle.
Så tar vi farväl av älven och dess omgivning för den här gången. Låt oss hjälpas åt att vårda den vackra miljön. Ta gärna en promenad och njuta av den rikliga växtligheten.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Det är fantastiskt hur vackert ”ogräset” kan vara och så lär man sig en massa namn också som man inte hade en aning om
Fina bilder och trevligt reportage. Tyvärr finns det starka vandaler och svaga klottrare i vår vackra by.