I rallydepå under Kopparsvängen
2018-06-17
Tävlingsledaren Peder Gerlström berättade att Kopparsvängen lockat 98 deltagare från stora delar av Sverige. Man startar klassvis. Börjar med ungdomar som har minst rutin och slutar med de som är etablerade rallyförare.
Det är idealiskt att få ha tillgång till Bramac:s lokaler. Ändamålsenliga rum för sekretariatet och en stor hall för att besikta alla tävlingsbilarna. En stor plan där alla tävlande har gått om utrymme för sina depåer.
Två förare hade stora förväntningar på sig för hemmapubliken. Det var Jan Westlund med kartläsare Anita Jansson och Jacob Jansson med Stefan Gustavsson vid sin sida. Tyvärr fick Jan bryta p.g.a. en krånglande växellåda.
Kopparbergarns skribent fick lära sig mycket om rally på några timmar.
Bengt Resare och hans kartläsare hade tagit på sig rollen som föråkare. De har som uppgift att se till att tävlingssträckan är fri för dem som tävlar.
I sin depå satt Dennis Rådström och stärkte sig med en hamburgare innan han skulle ut på sin andra sträcka.
Hans serviceteam jobbade för fullt.
Dennis hade känt att bilen blev lite orolig vid inbromsning.
När det var dags för start var bilen i toppskick igen.
Efter lite letande hittade vi Jan Westlunds och Jacob Janssons servicedepåer. Där fann vi en något besviken Jan. Han hade legat bra till när 3:ans växel inte ville ligga kvar i läge. Att köra vidare då är inte att tänka på. Man kan säga att det var tur för Kopparbergarn för vi fick en detaljrik lektion i hur en rallyåkare är utrustad. Kläderna är flamsäkra ända från overall till underkläder.
Jan hade en speciell krage som är kopplad till hjälmen och skyddar mot wipplersskador.
Anita tycker att just den modellen är lite för instängd och har därför ett ryggskydd som går upp i nacken.
I 29 år har Anita varit Jans kartläsare. Då var det Svenska Rallyt som gällde och han hade ingen kartläsare. Han fick höra om att Anita i Kil var duktig och tog kontakt. Sedan dess har de kört många tävlingar med god framgång. Nästa år är det 30 år sedan de möttes så det finns planer på att köra Svenska Rallyt då. Anita berättade att växte man upp i Kil och ville ha kompisar så var det två saker som gällde. Antingen skulle man vara rallyintresserad eller också skulle man bilda dansband. Anita valde rally och träffade Jan så det var tur att hon inte valde dansbandssvängen.
Så kom Jacob Jansson och Stefan Gustavsson in i depån. De hade preliminära uppgifter om att de ledde tävlingen. Jacob har fått låna en bil av Thomas Weng eftersom hans egen bil inte är i körbart skick för tillfället. Jacob tycket att det var lite ovant att köra en fyrhjulsdriven bil men att allt hade gott bra.
Jacob och Stefan har varit framgångsrika i sitt samarbete. 2 SM:gul och 1 SM:brons finns bland meriterna.
Tomas Weng har byggt 19 rallybilar. På frågan om han kör själv blev svaret att man skall göra det man är bra på och att bygga rallybilar är bevisligen hans styrka.
Eftersom han kan sin bil var det han som utförde service med benägen hjälp av Johannes Jansson som är lillebror och mekaniker till Jacob.
En titt in i rallybilen visar att säkerhetsanordningarna är stora.
Stefan Gustavsson visade oss sina noter från körningen. Intressant att få lära sig.
Kurvorna är utmärkta med ett H eller V och en siffra. H och V står för höger och vänster. Siffran 1 anger en svag kurva medan siffra 5 en hård sväng.
När bilen var klar för att starta andra sträckan fyllde man på bränsle. Det gällde att inte tanka onödigt mycket eftersom bilen bör vara så lätt som möjligt.
Kopparbergarn önskade Jacob och Stefan lycka till och lämnade Bramac:s område efter några timmars intressant besök.
En titt i prislista visar att Jacob och Stefan vann Kopparsvängen. Grattis!!!!. 84 ekipage genomförde tävlingen. 14 stycken bröt.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell