Julbord för alla
17-12-03
Det doftade glögg och sorlade trevligt när Kopparbergarn kom till Församlingshemmet på lördagen. Några ungdomar mötte upp med sång och musik och man kände sig verkligen välkommen. Alla inkommande gäster fick chansen att gissa hur många kött-/göttbullar det skulle komma att gå åt under julbordet.
Väl inne i lokalen var det liv och rörelse. Några satt och pratade, andra såg till att bordet dukades med allehanda julmat. Ja, inte bara bordet, utan borden, för det dukades upp på åtminstone fem ställen, beroende på vad som ingick i rätterna.
Folk hade kommit från flera håll i länet, för Ljusnarsbergarnas julbord har blivit populärt.
0
Mat fanns det gott om.
Sill och ost av flera sorter.
Göttbullar och annat köttfritt.
Kex och bröd med och utan gluten.
Allt var mjölk och äggfritt, en hel del glutenfritt, lökfritt och vegananpassat. Det var inte svårt att hitta rätt bland rätterna, för det fanns lappar vid borden, som berättade om innehållet. Här skulle alla kunna hitta något som passade och allt var ordentligt juligt, precis som ett julbord ska vara. I köket hade Christin Tornestedt fullt upp med att få allt att klaffa.
Anna-Lena Didic, ordförande i Bergslagens Astma- och allergiförening, hälsade alla välkomna till bords och berättade lite om maten och att det fanns lotter och varor att köpa.
Ingen var trögbjuden. Alla ställde sig i kön och plockade åt sig både sill och köttbullar, korvar och skinka, sylta, grönsaker och inläggningar.
Det smakade bra. Kopparbergarns gissning, att det skulle gå åt drygt 200 kött-/göttbullar var alldeles för snålt tilltaget. Åtgången var dubbelt så stor, men så var det också minst 40 personer, som bänkat sig vid långborden i salen.
Varje år utlyses en novelltävling i två åldersgrupper 6-11 och 12-17 år. Texten ska handla om hur det är att vara allergiker och hur man kan bli bemött. I den yngsta gruppen vann Olivia Lowe från Örebro och i den äldre gruppen fick Linneas dikt och Joel Olofssons novell dela på förstaplatsen. Priset var varsitt presentkort.
Ett gottebord passar inte bara barnen. Även de vuxna ville smaka på läckerheterna
Vid kaffet efter maten kom underhållningen igång. En fiolgrupp med Oscar Harju, Rickard och Linnea Didic’ och Nicole Tornestedt Pyykkinen underhöll med julmusik i stämmor. Oscar plockade också fram cellon som fick vara med i ett par låtar.
Efter det sjöng Linnea och Nicole tillsammans med Nadja Einevik, Jolie Tornestedt Pyykkinen och Jonna Bornström också de julsånger a cappella i stämmor.
Nadja sjöng sedan solo till Linneas ackompanjemang på flygeln. Hon började med ”All of me loves all of you” av John Legend och där kom verkligen hennes fantastiska sångröst till sin rätt. Så mycket röst hos en så ung flicka. Linnea är också riktigt duktig på piano. Duon imponerade verkligen.
Medan ungdomarna bytte om inför nästa nummer i underhållningen, fick vi veta antalet kött-/göttbullar, som gått åt. Jens Mattson från Kumla kom närmast och fick applåder och ett litet tomtepris.
Sedan blev det lottdragning. Kopparbergarns reportrar fick ingen stor vinst, men eftersom de var många i antal, gick vi inte lottlösa.
Linneas dansgrupp tog sedan plats på scenen och musiken strömmade ur högtalarna. Koreografin var riktigt bra och ungdomarna gjorde sitt framträdande med bravur.
Ungdomarna fick applåder och var sin godispåse som tack.
Med det här var programmet nästan slut. Anna-Lena, som varit igång hela tiden och sett till att allting klaffade, kunde avslappad och glad köra igång en långdans genom salen till allas allsång av tomtegubbar, jul i stugan och andra visor som hör till. Dansen avslutades med en riktig raket och efter det kunde alla glada och nöjda fara hem efter en fantastiskt trevlig julfest.
Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck
Tack för en underbar dag med godmat, inga parfymdofter
och trevlig gemenskap. Tack till er alla.
Ewa Rüdén Astma- och Allergiföreningen i Örebrp.
Det var snö i Kopparberg som gjorde att det blev ännu mer julfeeling.
Vilken härlig fest det måste varit. Härligt med ungdomar som bjuder på sig själva.
Ett stort Tack till alla er som kom, parfymfria och djurfria, och gjorde vår ”julfest” till en riktigt trevlig dag! Tänk vad två glöggrytor kan förvirra! För det var inte glögg son serverades till detta julbord utan svartvinbärssaft som man kunde lägga russin i, eller chokladhavredryck som man kunde förbättra med lite kokosgrädde och strössel! Vi vågade inte servera glögg pga doft av kryddnejlikor. Men vi hade glömt att skriva vad glöggrytorna innehöll…
God Jul till Er alla!
Anna-Lena Didic
Nog upplevde jag det som en slags glögg. Det doftade fruktigt av saft, choklad och russin och var riktigt juligt.