Från medeltid till nutid i St Kumlan.
2017-09-04
På lördagens eftermiddag samlades ett stort antal personer i St Kumlans Folkets Hus.
Folkets Husföreningen och Ställdalens Naturstudieklubb hade gemensamma aktiviteter.
En regnskur fick besökarna att söka skydd under ett uppspänt tak. Regnet upphörde tills det var dags att inta de gamla biobänkarna inne i Folkets Hus.
Rose-Marie Lindström, ordförande i Folketshusföreningen hälsade publiken välkomna och redogjorde för dagens program.
Lars Nordmark som skrivit boken ”Stora Kumlan-svenskby i finnmarken”, inledde dagen. Han har forskat bakåt i tiden och sett att det var i huvudsak svenskar som bodde i trakten runt Kummelsjön på 1500 talet. Det finns inga belägg för att det funnits bofasta under 1400-talet men har det gjort det har det nog varit i huvudsak svenskar. Under 1700 talet bodde svenskar och finnar grannar i Ljusnarsbergs norra utkanter. Då började man driva gruvor i trakten och det behövdes arbetskraft.
Kyrkstigen från Yxsjöberg passerade Kumlan eller Kumbla. Andra stigar och vägar passerade också förbi. Kumlan blev en naturlig samlingsplats så det byggdes en dansbana vi Laxtjärn.
Det bildades en nykterhetsloge vid namn Verdandi nr 924 med tillnamnet Kulturkämpen.
Tillsammans med syndikalister, främst flottare och gruvarbetare, byggde man Folkets Hus. 1921 togs beslutet att bygga. 1923 hölls första årsmötet under eget tak, sedan dess har det varit en samlingsplats för byns och omgivningens innevånare.
Lars Normark avslutade med att berätta om gårdarna och dess innevånare under 1900-talet
Nuvarande styrelse är aktiv och har många ideer för framtiden.
Lars föreläsning understöddes av Gunnar Malmström som visade gamla bilder från bygden.
Så var det dags för undertecknad, tillika Ställdalens Naturstudieklubbs ordförande, att hälsa publiken välkomna till skolhuset som idag är klubbstuga för föreningen.
De som ville kunde delta i en tipspromenad som gick upp till stugan. Det var många som besökte skolhuset för första gången.
Vid Folkets Hus serverades kaffe och våfflor.
Gunnar Malmström hade ställt iordning en utställning med gamla och nya bilder från byn och dess omgivning .
Begivenheterna i St Kumlans by avslutades med underhållning av Ljusnarsbergarnas Spelmän. Det är alltid lika trevligt att lyssna på deras varierande program.
De spelar musik som även lockar till dans.
För Naturstudieklubbens medlemmarna var inte dagen slut. De återsamlades i klubbstugan för att firar klubbens 60 årig verksamhet.
Kaija Remonen och Kerstin Johansson hade gjort pastasallad som smakade mycket bra.
Timmarna gick under trevliga former. Vid kaffet gjordes en resumé av klubbens verksamhet.
Vi började med att hålla en tyst minut för Gunnar Björkman som nyligen avlidit. Han hade varit klubbens ordförande i många år och gav mycket av sin fritid till klubben.
Undertecknad hade fått ett kompendium av Ove Karlsson. Hans pappa var en av dem som startade klubben och hade sparat mycket material.
Tillsammas med Kjell Hansson och Willy Andersson som varit med från början mindes vi episoder och fick nya idéer för klubbens verksamhet. Det blev en stund av glada skratt och lite sentimentala tankar. En trevlig och innehållsrik dag i by Stora Kumlan var slut.
Redan på lördag är det Höstmarknad i och utanför Folkets Hus mellan kl.12 – 16. Gör gärna ett besök och upplev en levande landsbygd.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell