Vårdhund på Koppargården
2017 07 05
På Koppargården kom det en vårdhund på besök till de boende, det var hunden Tazza som kom med sin matte Hanna Wåström. Tazza sastte sig på en stol mellan två av de boende och lät sig välvilligt klappas av dom.
Tazza är en australiensk shepard och hon kom med mycket kärlek till de boende.
Hanna berättade att det hade tagit ca 4 månader av intensiv träning innan det blev examinering med slutprov som Tazza klarade.
Hanna hade gömt godis på en träplatta som hunden nosade fram galant men tittade inte ens på de tomma delarna.
Text och foto: Sture Ekmark
Kram till Hanna och Tazza. Vilket härligt initiativ att utbilda Tazza till vårdhund. Måste vara härligt att själv ha glädje av en hund och dessutom vilja dela med sig. Underbart
Heja Hanna och Tazza ni sprider mycket glädje hos dom äldre. Tänk alla äldre som har haft hund tidigare men inte kan ha det nu. Att då få möjligheten att träffa och klappa Tazza är ju helt fantastiskt.
Det säga att hunden är människans bästa vän, och trots att jag på grund av allergi aldrig har haft någon hund, så kan jag nog instämma i detta. Jag tycker att hundar är fantastiska! Jag förstår att detta besök var varmt välkommet av de boende på Koppargården! Jag hoppas bara innerligt att personalen har kollat att inte någon av de boende har en pälsdjursallergi. För dessa personer kan då tillvaron bli mycket jobbig, inte bara under besöket av denna hund, utan för en mycket lång tid framåt. Allergen från hunden i form av hudavskrap, s.k. epitel finns nämligen kvar på boendet. Allergenet är dessutom luftburet, så det finns kvar, även efter en mycket noggrann städning. En annan fråga är hur det går med de boende som har anhöriga som är pälsdjursallergiker? Nu kan en del boende bli utan besök, pga att det har funnits en hund på boendet. När det gäller djur måste man tänka till både en och två gånger. Visst är det underbart med besök av djur, men tänk på att boendet ska vara för alla, även för dem med allergi. Om en vårdhund ska stationeras på boendet, så krävs det speciella slutna avdelningar, så att ingen blir sjuk av hunden. Om det rör sig om tillfälliga besök av hund eller kanske en katt, så kan man ju försöka fixa detta utomhus. Det kan vara bra även för de boende att få komma utanför dörren ett tag. Jag hoppas innerligt att Ljusnarsbergs kommun har tänkt till och har en plan för denna vårdhund!
Anna-Lena Didic
Lite mer info om våra besök. Innan vi börjar med besök gör jag tillsammans med enhetschef en riskanalys där vi bla tittar på just detta med allergier samt även hundrädsla. Jag tycker också det är otroligt viktigt att man ser över detta innan besök med hund påbörjas eftersom alla ska kunna vistas på äldreboenden såsom boende, personal och besökare. Det är även viktigt att jag samt deltagarna använder handsprit både före och efter besöket för att förhindra smittspridning som kan ske mellan deltagarna via hunden. För en utbildad besökshund gäller även regelbunden avmaskning samt tvättning av pälsen (jag använder ett speciellt allergischampo för att minska hundens allergener). All kunskap om detta plus mer ingår i den utbildning jag gått hos Svenska Terapihundskolan som följer den vägledning som tagits fram av Socialstyrelsen för besökshundsverksamhet inom vård och omsorg.
Heja Hanna och Tazza!
Det där var ett mycket trevligt initiativ. Det borde komma flera till del