Hopajola till Stora Kumlan.
2017-05-26
Ställdalens Naturstudieklubb hade förmånen att stå som värd för Hopajola. Både styrelsemöte och årsmöte hölls i klubbstugan, Stora Kumlan.
Hopajola är en ideell organisation som är unik för Örebro Län. Sponsorer är i huvudsak alla kommuner och naturskyddsföreningar i länet. Det går också att stödja verksamheten som privatperson. Hopajola lämnar bidrag till naturvårdande projekt men också till olika utbildningar inom naturvårdsområdet. 75% av deras intäkter delas ut till sådana projekt. Namnet Hopajola betyder att vi har jorden tillsammans men då har vi också det gemensamma ansvaret att vårda den. Verksamhetsansvarig är Åsa Wistrand.
Tisdag eftermiddag samlades styrelsen vid Naturstudieklubbens klubbstuga för styrelsemöte.
En grupp följde med på en guidning till Brattforsens naturskyddsområde.
Bengt Lundell och Kjell Hansson från klubben tog dem med på en vandring i det vackra försommarvädret. Det är en krävande vandring på den markerade leden.
Mycket intressant att titta på för dem som är växtintresserad.
Innan det var dags att återvända till bilarna via den branta stigningen smakade det bra med kaffe vid vindskyddet.
Någon timme senare började deltagarna till årsmötet samlas i klubbstugan.
Hopajolas ordförande, Christer Klingberg, hälsade välkommen och presenterade kvällens gäster, Kjell Store och Daniel Bergdahl från Länsstyrelsen. De informerade om Nittälvsdalens stora miljövärden.
Kjell har i nästa 30 år inventerat dalgången. Han har arbetat med att skydda området. Med hjälp av kartor kunde han visa att han har lyckats riktigt bra men än är han inte nöjd. Det viktiga nu är att hela Nittälvsdalen skall bli naturskyddsområde.
Daniel arbetade med att återställa älven efter förändringarna som gjordes för att förbättra för flottningen. Nittälven har varit en viktig transportled för timmer. Främst innebar det att forsarna försvann och det blev raka stenfria partier. Nu skall man försöka lägga tillbaka de stenar som ligger upplagda efter stränderna. De togs en gång bort för att timmret skulle komma fram utan att fastna.
Förhoppningen är att öringen skall komma tillbaka. Även växtligheten gynnas då strandklimatet blir fuktigare. Just nu håller länsstyrelsen på att söka tillstånd för att få genomföra planerna. Tidsperspektivet för genomförandet är ca 2 år.
Efter Kjells och Daniels intressanta redogörelser bjöd Naturstudieklubben till bords. Det serverades Provensalsk rotfruktssoppa.
Till den dracks äkta källvatten.
Under maten fick undertecknad, i egenskap av naturstudieklubbens ordförande, möjlighet att berätta om klubbstugan som en gång varit skola. Sedan 1967 har det varit Ställdalens Naturstudieklubbs hemvist. Klubben firar 60 år i år. Verksamhetens grunder är att hjälpa medlemmarna att upptäcka vår vackra och intressanta närmiljö. Men den gör också längre utflykter. 2016 var vi två dagar i Tivedens Nationalpark.
Efter soppan vidtog årsmötesförhandlingarna.
Ordförande, Christer, förklarade mötet för öppnat.
Till ordförande valdes Agneta Blom och till sekreterare Åsa Wistrand. Styrelsen fick ansvarsfrihet på revisorernas rekommendationer. En mycket diger verksamhetsberättelse redovisades. Åsa Wistrand fick en eloge för sitt arbete.
Ett exempel organiserade hon ett event för 500 barn i Tivedens nationalpark dagarn innan invigningen av nationalparkens utvigdning. Är man intresserd av Hopajolas verksamhet går det att läsa på dess hemsida.
Under ett kort uppehåll i förhandlingarna stärkte man sig med kaffe.
Så var det dags för ledamöterna att söka sig mot hemtrakterna. Man lämnade ett vårfagert
St Kumlan. Solen sken fortfarande fastän det var sen kväll. Ställdalens Naturstudieklubb tackar för besöket och hoppas att vi ses snart igen.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Det var intressant och så fick jag äntligen en förklaring till vad Hopajola betyder