Smidda planer
16-07-01
– Det har brukats färdigt för i år i Löa Hytta. Nu startar Drevölskalaset i dagarna tre, inleder själva föreställningen Smidda Planer som har sin premiär i morgon lördag 2 juli. Kopparbergarn var med på genrepet.
Men innan pjäsen börjar, får besökarna mingla på gräset utanför och inne i hyttan tillsammans med aktörerna, som är klädda på 1800-talsvis. Kopparbergarn ger en eloge till smink och kostym.
Gårdfarihandlarn kliver omkring och försöker mångla ut sina varor och barnen leker och kivas.
Pressbild
Det känns som om man har förflyttats till ett tidigare sekel.
Inne i hyttan håller hyttbasen uppsikt över sina arbetare.
Även barnen får hugga i och slita hårt.
I en lång rad får sedan besökarna följa med ner till själva scenen och den syns mycket bra från sittplatserna som är under tak. För att även skådespelarna ska klara sig från regn, har man spänt upp ett plasttak över själva scenen. Det är en trivsam miljö och när Sångfåglarna, ett par söta mamseller, kommer in och pålyser spelet, bygger de upp en förväntan på vad som komma skall.
Vi blir introducerade för Greta, hyttfogden Erik, Gretas stora kärlek Gösta, den rättrådiga Ebba, Elna, Skvallertanten, Smeden och så Prästen förstås, som hela tiden talar om spritens förbannelse trots att han själv tar sig en hutt då och då i smyg.
Storyn är tydlig och framförs med både tal och sång. Skådespelarna är duktiga och musiken där lejonparten är av Axel Inge från Storå är verkligen njutbar och varierande.
Den som inte känner till Axel Inger kan här få veta att han föddes i Gåsborn 1876 men flyttade till Storå, där han avled 1938. Han kom ur en familj med musikalitet i ådrorna och hans melodier betecknas som dansanta, melodiösa och varierande.
Nåväl, Greta uppvaktas av Erik, men har bara Gösta för ögonen. Stor sorg känner hon, när han berättar att han ska ta sig till Amerika , men Gösta lovar att höra av sig och se till att hon får komma dit till honom, så fort han har tjänat tillräckligt med pengar. Så Greta väntar och väntar.
För att kunna berätta storyn i två tidsavsnitt, finns både unga och gamla Greta och kavaljererna med på scenen, om än inte samtidigt mer än tillfälligt.
Hur det går? Ja, om det blir något kalas och om Greta finner kärleken, det får den veta, som tar sig till Löa Hytta och ser pjäsen. Kopparbergarn lovar att det är en underhållande tillställning och i pausen kan man fortsätta mingla med aktörerna i området.
Det är positivt med ensembler som denna, där det finns en bred representation av såväl olika åldrar som nationell härkomst.
Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck
http://www.studieframjandet.se/Bergslagsspelen/produktioner/Bergslagsspelen-2016/
Tack för resumén och lycka till för alla som spelar. Hoppas att det kommer många besökare