mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Vad händer nu på Stora Gården?

14-03-29

Stora Gården och Bergskraft har blivit något av ett gemensamt begrepp för Ljusnarsbergarna, och det är säkert långt ifrån alla som vet, att EU-projektet Bergskraft är slut. Det är kanske inte så konstigt heller, eftersom det nu drivs en liknande verksamhet med liknande namn i samma lokaler, men nu är det inte längre ett EU-projekt, utan en ekonomisk förening som står bakom.
Medlemmar i en ekonomisk förening kan vara kommun, företag och enskilda, och i Bergskraft Bergslagen Ekonomisk Förening ingår två företag som båda har sitt säte i Stora Gården. Dels är det Bergskraft Bergslagen AB med verksamhet inriktad mot gruvnäringen, prospektering, miljö/miljöteknik och samhällsplanering och dels Bergskraft Bergslagen Service AB, som är ett socialt företag.

I det senare är Gunilla Pöchhacker VD, och vi har fått en pratstund med henne angående aktiviteterna som försiggår på Stora Gården.
Gunilla Pöchhacker betonar att en stor del av verksamheten har en social prägel. Det handlar om handledd arbetsträning för människor som varit sjukskrivna en längre tid eller som av andra skäl inte klarar av ett vanligt jobb med 40-timmars vecka. I dagsläget finns fem anställda handledare som hjälper ett tiotal arbetstränande i olika verksamheter.

Det sociala företaget Bergskraft Bergslagen Service AB fungerar också som underleverantör till systerföretaget Bergskraft Bergslagen AB, genom att bland annat utföra olika uppdrag inom gruva, labbassistens, mätning och service samt skanning av gamla kartor och dokument.

Gamla kartor är ofta mycket vackra, och det gav i sin tur upphov till att överföra kartor och andra dekorativa detaljer från gamla dokument till tryck på olika textilier som gardiner, kuddar och lampskärmar, men också till led- eller vaxljus. Mycket av det skannade materialet kan också köpas i form av plancher. Se vidare på http://butik.storagarden.nu  
Som synes av bilden blir resultatet väldigt fint och kan säkert passa bra såväl i hemmet som i offentlig miljö. 

- Förhoppningsvis kan det ge en del inkomster också, säger Gunilla. Det gamla EU-projektet Bergskraft betalades ju av bidragspengar, men nu är vi ett företag som måste ta in de pengar som behövs för att det ska gå ihop.
Det var delvis av samma skäl som vi började med soppluncherna, men också där finns en social tanke, att ge en möjlighet att äta en god och nyttig lunch för en billig penning.

Eftersom vårt besök på Stora Gården var förlagt till en tid ungefär mitt på dagen föll det sig naturligt att vi också intog vår lunch där. Carina Olsson och Simone Fermby tog emot oss i entrehallen. 

Två olika sorters soppa serverades, en vegetarisk och en baserad på fisk och skaldjur och varken nyfikenhet eller hunger lät sig stillas med mindre än att båda avsmakades och befanns smaka förträffligt.

Gunilla Pöchhacker avslöjade att det också finns vissa planer på att utöka med sallader och bakad potatis samt att man från och med nästa vecka erbjuder frukost med matiga mackor mm från klockan 07:00.

Dessutom finns det flera rum för uthyrning och det finns goda möjligheter till att förlägga konferenser till Stora Gården med dess genuina bergsmansmiljö.
Någon gång i månaden blir det också evenemang av något slag. Den andra april klockan 18:00 blir det en föreläsning om Ställbergsjätten och senare i vår kommer Gruvfrun tillbaka. Hon gjorde ett bejublat framträdande i november (se artikel i Kopparbergarn)
http://kopparbergarn.se/2013/november/berattarkvall-gruvfrun131106.htm
  
På facebooksidan www.facebook.com/storagarden.nu?fref=ts  kan man få veta mera om vad som är aktuellt på Stora Gården.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm