mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmmHEM mm

Spelträff på Abrahamsgård

14-03-01

Foto: Sture Ekmark

Lördagen den 22:a februari var dörrarna öppna för allmänheten på Abrahamsgård i Kopparberg. 


Foto: Sture Ekmark

Det var Ljusnarsbergarnas Spelmän som, tillsammans med husets ägare Kristina och Torvald Larsson och Örebro Läns Folkmusikförbund (ÖLFM), anordnat en spelträff och såväl spelmän som åhörare var välkomna.

Kl 15:00 inleddes det hela med att Stephan Forsslundh från Ljusnarsbergarnas Spelmän hälsade alla välkomna och gick igenom några praktiska detaljer. Han lämnade sedan ordet till Torvald och Kristina Larsson, som bl a berättade om den utställning med Folkdräkter som de hade satt upp nere i det gamla kyrkoarkivet och som man var välkommen att gå ner och titta på.


Foto: Annika Papmehl-Dufay

Sedan tog allspelet vid under ledning av Mats Lindström och alla närvarande spelmän spelade då 6 st allspelslåtar tillsammans. Det blev en blandning av både lokala och utsocknes låtar och det ljöd rejält i det f.d. Konferensrummet! 


Foto: Sture Ekmark

Efter allspelet ombads de spelmän som så ville att gruppera sig för uppspel. Här stod Ljusnarsbergarnas Spelmän för den första insatsen och närvarande gruppmedlemmar spelade då 3 låtar av lite skiftande karaktär. 

Under tiden valde en del att gå till serveringen för att köpa sig en kopp kaffe, te eller läsk. Det fanns fikatallrik (naturligtvis med hembakat), smörgåsar (även de gjorda på hembakat bröd) och korv med bröd att välja på för de fikasugna. Lena Ahlqvist, Anna-Maria Wik, Annika Papmehl-Dufay och Christoffer Bergsten som skötte serveringen hade en aldrig sinande ström av folk att servera.


Foto: Annika Papmehl-Dufay

Andra valde att röra sig lite och utforska huset. En grupp spelmän hade letat sig upp på övervåningen och hittat ett rum att samlas i för att, som det heter inom folkmusiken: ”buskspela” dvs att man letar fram en avskild plats där man samlas för att spela någon/några låtar tillsammans, helt spontant. 


Foto: Sture Ekmark

Efter hand som kvällen gick så cirkulerade man runt i olika konstellationer, både vad gäller instrument och hemortsmässigt och försökte hitta en gemensam repertoar. 


Foto: Sture Ekmark

När klockan var c:a 21:00 så hade de sista spelmännen packat ner instrumenten och gett sig av hemåt och oavsett vem man samtalade med under eftermiddagen/kvällen så var alla överens om att det hade varit en minnesvärd och lyckad spelträff!

Text: Mats Lindsrtöm

Fler foton av Annika Papmehl-Dufay

Kommentera

 

mm mm