mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Sacred Consert i kyrkan

14-03-26

Mycket folk kom det till Ljusnarsbergs kyrka på lördagskvällen då Duke Ellingtons Sacred Consert framfördes där med musiker från Lindesbergs Storband samt Ljusnarsbergs och Ramsbergs kyrkokörer. Sångsolist var Anna Andersson från Lindesberg och dirigent var Viveka Sjödell.

-Thomas Jonsergårdh som leder orkestern, tog upp tanken på en konsert tillsammans med Ulrika Bernövall, ledare för Ramsbergskören och mig, berättar Viveka Sjödell.
Ulrika och jag har samarbetat en hel del även tidigare. Vi har gjort julkonserter, ”Förklädd gud”, folkmusikmässan ”I välsignan och fröjd” m.m tillsammans. Vi bestämde att jag skulle dirigera Sacred Concert, eftersom Ulrika behövdes i 1:a sopranstämman. Vi har repeterat med körerna var för sig, haft ett gemensamt rep, och sen två rep med storbandet. Vi ville ha Anna Andersson som solist, eftersom hon brukar sjunga med storbandet, och för att vi visste att hon skulle göra solosångerna fint.

Duke Ellington skrev den här musiken mot slutet av sitt långa skaparliv i form av tre olika Sacred Concerts, varav den första hade sitt uruppförande i San Fransisco 1965.

Duke Ellington och Alice Babs hade ett nära samarbete och den tredje Sacred Consert är till stor del byggd kring hennes vokala förmåga.

- Den konsert som vi gav i Ljusnarsbergs kyrka i lördags och i Ramsberg kvällen före, är ett urval ur alla konserterna och det här arret är gjort av dansken Peder Pedersen och hans Big Band, berättar Thomas Jonsergårdh. Vår förstesaxofonist har faktiskt spelat med i det bandet.
För en tid sedan gav vi den här konserten i Nora också och längre fram i vår ska vi spela den i Västerås domkyrka också.

Kyrkan var välbesatt med åhörare, huvudsakligen av den generation som växte upp med jazzen som ”sin” musik, men också en del yngre återfanns på bänkarna.
Men det varierar, säger Jonsergårdh. Det finns många yngre också som gillar jazzen, både som åhörare och utövare.Konserten började mycket pampigt med ”Praise God” och sedan följde ett tio-tal musikstycken. Anna Andersson var solist i ”Lord Dear Lord Of Love” en av de sånger Alice Babs sjöng tillsammans med Duke Ellington. Här gjorde Anna en mycket fin insats.

En annan av de sånger vi minns med ”Alice Babs är All Mighty God” och den framfördes av både musiker och körer. Det klingade fantastiskt när sopranerna tog i med de höga tonerna. 

”Frihet är ett ord som talas och sjungs ljudligt och mjukt i hela världen på många språk”, lär Duke Ellington ha sagt. Han sa också att ordet frihet används i många syften och det händer att ordet också används i sin ursprungliga betydelse: Frihet.
Det här var Vivecas inledningsord till ett fantastiskt medryckande stycke, som just har ordet ”Freedom” som innehåll. Kvällen avslutades med ”Praise God And Dance” och där gjorde batteristen Magnus Lindberg ett långt och fantastiskt solo, som fick oss att nästan tappa andan. Det är inte ofta, man får höra något liknande.

Att publiken var nöjd märktes inte minst på att man stod upp och applåderade efter sista stycket. Man hade säkert velat höra mera, helst en timme till, men alla medverkande hade gjort en strålande insats och konserten var faktiskt slut. Upprymda av toner och ord tog vi oss hem och ser fram emot nästa gång det är konsert i kyrkan.

Text och foto Björn Öringbäck

Kommentera

 

 

mm mm