mmm

 

- mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Världsartister och unga stjärnskott i Opera på Skäret i sommar

14-03-20
Två internationella stjärntenorer delar på huvudrollen i Opera på Skärets uppsättning av Verdis Otello i sommar. Operafestivalen blir den elfte i ordningen och Opera på Skäret kan åter presentera en spännande mix av internationella och svenska sångare, både världssolister och unga stjärnskott.
– Jag kan utlova en sprakande Otello med fantastiska sångare, såväl i huvudrollerna som i de mindre rollerna. Blandningen av etablerad stjärnprakt och ungdomlig entusiasm är en styrka, säger Sten Niclasson i ett pressmeddelande efter pressmötet den 18 mars

I rollen som härföraren Otello alternerar tenorerna Michal Lehotsky från Slovakien och Francesco Anile från Italien. Michael Lehotsky är en av de ledande dramatiska tenorerna i Europa och Francesco Anile är känd som den bäste Otello i Verdis hemland. Bägge är ständigt eftertraktade av världens stora operahus.

– Otello är den kanske mest utmanande rollen för en tenor, och väldigt få sångare klarar av att genomföra den på absolut högsta nivå. Rollen kräver såväl lyrisk finess som dramatisk kraftfullhet i rösten och ett stort skådespeleri därtill. Därför är det oerhört glädjande att kunna erbjuda vår publik inte en – utan två – av världens bästa uttolkare av Otello, säger Sten Niclasson.

Charlotta Larsson är känd för många här i trakten, eftersom hon kommer från Grythyttan.

I de ledande rollerna som Otello, Desdemona och Jago alternerar två sångare under tio föreställningar. Sopranrollen Desdemona delas av Charlotta Larsson och Kamila Benhamza och barytonrollen Jago av Ole Jørgen Kristiansen och Omar Kamata. Charlotta Larsson, som är född och uppvuxen i bygden och bor i Grythyttan, har medverkat flera gånger på Opera på Skäret, bland annat i La Traviata 2005 och Aida 2007. Kamila Benhamza har medverkat i konsertsammanhang och gör nu med Desdemona sin största operaroll i karriären.

- Till stor glädje för oss återkommer Charlotta Larsson, en av Sveriges främsta lyriska sopraner, än en gång. Det ska också bli spännande att se Kamila Benhamza ta plats på Opera på Skärets stora scen. Hon är en lysande sångerska som nu för första gången gör en stor operaroll för vår publik, säger Sten Niclasson.

I rollen som den avundsjuke och intrigerande Jago får vi se och höra två barytonfavoriter i repris: internationellt välmeriterade norrmannen Ole Jørgen Kristiansen, som tidigare sjungit såväl titelrollen i Rigoletto som Amonasro i Aida på Opera på Skäret, och den italienske scenpersonligheten Omar Kamata, som gjorde en rosad Figaro i förra årets föreställning av Barberaren i Sevilla. I övriga roller: Londonboende greken Alex Tsilogiannis gör Cassio, det svenska stjärnskottet Anna-Kajsa Holmberg sjunger Emilia och Tadas Girininkas, stor stjärna i hemlandet Litauen, gör Ludvico. Två unga svenska sångare, Karl Rombo som Rodrigo och Calle Lindén som Montano och Haroldo, tillhör också Otello-ensemblen i sommar. 

Otello har två premiärer med två sångarlag, 26 och 27 juli och spelas därefter 31 juli, 2, 3, 7, 9, 10, 16 och 17 augusti. William Relton regisserar, Cordelia Chisholm står för kostym och scenografi och Marcello Mottadelli dirigerar Opera på Skärets orkester. Under sommarens festival arrangeras också tre operakonserter, en avslutningskonsert för Operaakademin och fyra improviserade sångkvällar i operapuben. Mer information och komplett program: www.operapaskaret.se

Ur pressmeddelandet

Länk till Opera på Skärets Presmeddelande

Kommentera

 

mm mm