mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

De jobbar för guld!

14-03-04

I ett rum på Tingshuset sitter fem koncentrerade guldvaskare och fyller glasrör efter glasrör med rent guld! Flera timmar åt gången, två, tre dagar i veckan! Flera av dem har tidigare erövrat en eller flera VM-titlar i just guldvaskning och nu förbereder de som bäst de VM-tävlingar som kommer att avgöras i Kopparberg i augusti 2014.

10 000 provrör ska prepareras, men vårt inledande påstående om att de ska fyllas är, om sanningen ska fram, lätt överdrivet. Det hamnar bara några stycken i varje, men ”hamnar” är nog inte heller rätt ordval.

Med stor noggrannhet och precision placerar Ken Karlsson och Stig Söderlund exakt nio guldkorn i varje rör och resultatet av deras arbete kontrolleras inte mindre än tre gånger av Margareta Söderlund, Odd-Bertil Olsen och Ulla Kalander Karlsson.

Framför var och en av de båda ”plockarna” ligger en liten hög med guldsand på ett papper, och med hjälp av en liten papperslapp samlas en grupp om nio korn ihop och förs över till glasröret som sedan korkas igen. En mindre hög på papperet består av guldkorn med fel storlek eller form, samt orent material med innehåll av till exempel järnoxid. 

- Man får inte röra guldkornen med fingrarna, berättar Kern. Om man gör det, kand det fastna fett från huden på guldet, och det är risk att det inte sjunker till botten av vaskpannan, som det ska.

De tre kontrollanterna har varsin förstoringslampa till förfogande, och när ett rör passerat de tre granskarnas argusblickar läggs det i en hink.

- Det är jätteviktigt att antalet guldkorn stämmer, säger Ulla. Om ett enda rör innehåller ett korn för mycket, måste hela heatet köras om
Hittills har vi gjort ungefär 3000 rör klara, så det är mycket jobb kvar. I dag är det nio korn som gäller, andra dagar är det ett annat antal som är ”rätt”. Det ska finnas 5, 6, 7… upp till och med 12 i de olika heaten, och det gäller att hitta alla.

- Varje missat korn i en tävling betyder tre minuters tillägg, berättar Ken, Eftersom de snabbaste vaskarna klarar av en hink på omkring en minut, så är tidtillägget ett hårt straff. Vi har pratat om att korta ner tilläggstiden, men inte fått gehör för det.Minuterna går, och rör efter rör fylls på, granskas och lagras. Då och då skickar kontrollanterna tillbaka ett rör för korrigering, men de allra flesta blir godkända och hamnar i hinken.

Guldet kommer från Finska Lappland, där det vaskats fram på maskinell väg. Till utseende och färg är det ganska likt det svenska. 

- I det här skedet har vi 160 gram, säger Ulla, men det kommer mera. Totalt använder vi guld för omkring 100 000 kronor, och tävlingsdeltagarna får behålla det guld som de vaskat fram. Guldet förvarar vi i bankens valv och tar bara fram den mängd som vi behöver för dagen och när dagens jobb är klart, låser vi in allt i bankvalvet igen.

Medan arbetet fortgår, berättar Ulla och Ken om vad som ska komma att ske under VM-dagarna, och om hur långt man kommit i förberedelserna, men det återkommer vi till i en senare artikel.

Mer information om guldvaskar-VM kommer också att ges i Tingshuset 10:e samt 19:e mars. Båda dagarna är tiden 18.30. Då är alla intresserade välkomna.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm