mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Varning för bedrägeri!

14-03-16
Vi internetanvändare har under lång tid utsatts för olika försök till bedrägerier och så kallat nätfiske och de flesta av oss genomskådar snabbt både löften och hot som då och då kommer i e-posten.
Att vi nu i Kopparbergarn utfärdar en varning, beror på att jag igår på morgonen blev uppringd på vår fasta telefon av någon som uppenbarligen var ute i skumraskaffärer med datoranknytning.
I tro att det var någon som ville gratulera mig på födelsedagen, lyfte jag luren, men såg samtidigt på displayen att uppringaren hade hemligt nummer. Så vitt jag vet har ingen av mina närmaste släktingar eller bekanta hemligt nummer, men jag svarade i alla fall med mitt namn, som jag brukar.

Först hördes bara enmassa bakgrundsljud som från ett café eller annan lokal där många människor vistades och jag var färdig att lägga på luren eftersom jag trodde att någon råkat lå på sin telefon av misstag. Men sedan började en kvinnoröst tala på knappt förståelig ”pidgin english”.
Jag fattade långt ifrån allt, men hon sade sig vilja varna mig för att min dator just höll på med att ladda ner någonting skadligt från internet.
Eftersom jag vid tillfället inte hade någon dator igång över huvudtaget, behövde jag ju inte ens för ett ögonblick fundera över om varningen var befogad, utan skrattade bara fram ett ”No, no, no...” varpå samtalet bröts tvärt.
Lite synd kanske, för det hade varit intressant att veta vad hon förväntade sig att jag skulle göra, men hon lär knappast höra av sig till mig igen.

Skulle någon av våra läsare råka ut för samma sak, så hör av er till Kopparbergarn och berätta!

Björn Öringbäck

Kommentarer

Birgitta Palm Andersson
I torsdags fick jag också en sådan påringning från ett skyddat nummer. Igår kom ett samtal från ett nummer med 13 siffror. Jag brydde mig inte ens om att svara. De är i farten nu, bedragarna.

Inger
En av våra grannar fick också ett.

Benny
Dom har troligen kommit till 0580 och framåt nu för det ringer flera i veckan dels från "hemliga" nr men också något från 0012?? har inte kollat vilket land. Påstår att dom ringer från Microsoft både killar och tjejer. Jag ber dom prata svenska, på svenska förstås, då bryts samtalet.

Aina
Jag blev och uppringt ifrån hemligt nummer kvällen den14/3. Kvinnan pratade engelska, frågade efter Pakola jag frågade vad hon ville, do la hon på. man hörde sorlet på bakrunden.

Kommentera

 

mm mm