mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Förrädiska isar!

14-01-27

Den här vintern verkar ha svårt för att riktigt leva upp till hur en riktig vinter brukar vara, eller brukade vara förr.
Vi befinner oss nu i andra halvan av januari, och ännu har inte isen på våra sjöar nått en sådan kvalitet att vi tryggt kan ge oss ut på dem för fiske eller annat.
Visserligen har vi haft många kalla dygn i sträck, men snötäcket dämpar kylan så att isen är mycket tunnare än vad man annars kan förvänta sig. Snöns tyngd gör också att vatten tränger upp och bildar ett lager av slask uppe på isen, som blir porös och pipig som på våren.

I förra veckan gick ett par fiskare genom isen på Gåstjärn. Den gången gick det bra förutom förlust av en del fiskeutrustning, men sånt vet man ju aldrig i förväg.

Kopparbergar’n gillar också att vinterfiska och väntar ivrigt på rätta förhållanden. Nu i helgen bedömdes i alla fall läget vara rätt att prova.
Nu är det ju så, att Kopparbergar’n är nyfiken av sig, men inte så nyfiken, att det gränsar till dumdristighet, för Kopparbergar’n är också en försiktig herre. Rentav feg kanske? – Nej visst inte, men väl så försiktig.
Ni har väl lagt märke till att han oftast använder både hängslen och livrem!

När det blev dags att testa isen, blev han alltså först stående på bryggkanten, borrande ett hål med påföljande mätning av istjockleken medelst måttband.
Åtta centimeter var förvisso mindre än förväntat, men fyra centimeter kärnis sades förr bära en karl. Kanske inte en karl av Kopparbergar’ns nuvarande vikt och omfång, men i alla fall…
tog han ett par steg ut på isen, skrapade bort snöslasket med stöveln och kände efter med en lätt stöt av isbillen. Den slog hål rakt igenom istäcket med ett enda hugg! Så borde det inte vara!

Då kom den där nyfikenheten fram igen och Kopparbergar’n högg ut en isklump som avslöjade isens usla kvalitet. Ett beslut om att tills vidare avstå från isfiske var sedan inte alls svårt att fatta!

Det finns helt säkert många olika grader av både försiktighet och djärvhet, men att ge sig ut på isen utan såväl sällskap som säkerhetsutrustning, har ingenting med ovanstående begrepp att göra, utan är enbart dumdristigt.
Tag varning!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentar

Thyra Lundell
Vilken bra artikel.Den innehöll kunnig saklighet. Hoppas det är många vinterfiskare och skidåkare som tar åt sig.

Kommentera

 

mm mm