mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Ny samlingsplats i Kopparberg

14-02-21

Många besökare på kommunbiblioteket har upplevt att det tidvis varit rätt så trångt där, beroende på att många platser med bord och stolar varit upptagna av människor som använt sig av möjligheten att koppla upp sig mot Internet där.
Det finns ju möjlighet att låna några av bibliotekets stationära datorer, men många tar också med sig egna laptops, surfplattor eller moderna mobiltelefoner för att kunna surfa utan kostnad där. Även de bord, som reserverats för läsning är ofta upptagna av datoranvändare.
De flesta som läst så här långt i dagens artikel, tänker säkert att det är asylsökande och andra, som på grund av sitt utseende kan kallas människor av utländsk härkomst, och visst är det så.

Det är människor som flytt sitt hemland, och som vistas här under den tid det utreds om de ska få stanna i Sverige eller inte. Det är människor som saknar permanent bostad och mycket annat av det som de en gång hade, och i och för sig är det väl helt naturligt att de vill träffa varandra, söka kontakt med sitt hemland och sina anhöriga, kommunicera med migrationsverket och andra myndigheter samt hålla sig informerade om vad som händer i omvärlden. Så visst behövs en mötesplats med internetuppkoppling, men det kanske inte behöver vara i biblioteket, som i första hand är avsett för andra ändamål.

Efter en tid av kontakter mellan Ljusnarsbergs kommun och ABF, kommer nu inom kort en ny mötesplats att öppnas för just internetanvändarna. Det blir på Konstmästaregatan 16 i de lokaler som tidigare använts av bland annat Tavelmannen och Dagens Jobb. Redan i dag sitter det ABF-skyltar i fönstren och där inne har studieförbundet möblerat upp med bord och stolar i grupper.

ABF har också anställt Hani Shahanpour, här tillsammans med Annmari Lööf, på heltid för att under eftermiddagarna vara på plats och hjälpa besökarna till rätta. Övrig tid arbetar han med ABF:s språkcirklar.
Det ska bli trådlöst nätverk i lokalen men några lånedatorer för besökarna blir det inte här, utan det är tänkt att besökarna tar med sig egen laptop eller annan utrustning som kan kopplas upp mot Internet.
Ett litet pentry finns det också, så att man kan få sig en kopp kaffe medan man surfar.
Verksamheten börjar nu på måndag och har öppet varje dag från klockan 12:00 till 17:00.
- Alla är välkomna, säger Hani Shahapour. Här handlar det första hand om datorarbetsplatser, men om någon bara vill komma in och se, och kanske prata en stund går det också bra. Alla människor är välkomna och naturligtvis även ”gamla” kopparbergare. Kanske kan det här bli en plats som bidrar till nya möten och kontakter mellan människor från skilda kulturer?

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

Åsa
Låter som det kan vara ett trevligt ställe om man t ex är arbetslös också, att komma ut ur huset och sitta när man söker jobb - det är ju så tradigt att bara sitta hemma framför datorn.

Annmari
Du är välkommen!

Djur
Naturligtvis sitter och letar efter ett jobb ...
Precis som i biblioteket: Facebook, Twitter eller Youtube :)

Ralf
Jättekul att det händer något i dom tomma lokalerna, och en samlings plats finns det alltid behov av.

 

mm mm