mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

Promenad i Ställdalen

2014-04-30
Fick en ingivelse att ta en promenad i Ställdalen för att se om det pågick några aktiviteter.
Började med att titta på årets valborgsmässobrasa som en arbetsgrupp från byalaget har gjort iordning. Den är fin och inte belamrad med en massa skräp utan bara ris. Klockan 20.00 på Valborgsmässoafton kommer den att tändas.
Parkeringen vid Ahlstroms var full av bilar vilket indikerar att tillverkningen är i full gång.

På kortsida på ett av centrumhusen stod en container. Blev nyfiken och gick in i trappuppgången. Hörde röster från en lägenhet högst upp och gick dit.
Där träffade jag två vänliga snickare som berättade att alla lägenheterna i den trappuppgången höll på att renoveras. 

Just nu höll dom på att sätta upp skenor i taket för att sätta upp nytt innertak detta för att kunna montera upp inbyggda spotlights som takbelysning. 
Jag fick en guidning i några av de andra rensade lägenheterna. Väggar var rivna för att få in mer ljus och större öppna ytor. 

Huvudstammen var utbytt och alla vattenledningar. 
I varje lägenhet finns inspektionsluckor så att man snabbat skall hitta eventuella kommande läckor. 

Det är en totalrenovering som gäller. Snickarna räknade med att det skulle ta ca tre månader så då tänker jag göra ett nytt besök.

Utanför byalagets lokal satt flaggan ute så då förstod jag att även där pågick verksamhet.

Gick in och träffade Vanja Karlsson som sedan 2005 varit den som hållit ställningarna i byalagslokalen. Hon arbetar 25 % åt Ställdalens Byalag. Vanja berättade om verksamheten. Just nu är det en grupp som håller på att planera årets traditionella städdag i byn. Då går man ut och plockar upp allt skräp efter vägarna. Det brukar bli en ansenlig mängd. Och efter väl förrättat värv bjuds på kaffe och korv.

En av byalagets viktigaste uppgift är att skapa möjligheter får Ställdalsbor att mötas. Hänger flaggan ute är man alltid välkommen in för en kopp kaffe och en pratstund.
För byns äldre har man måndagscafe’. Det startade 2011 och hade då 673 besökare. Antalet har stadigt ökat och 2013 var det 873. En av orsaker till att det är så populärt är att Vanja bakar allt bröd själv.
Här sitter också redaktionen för Ställdalsbladet, Inga Lill Ohlström och Kaija Remonen. Det kommer ut en gång i månaden och innehåller information om vad som komma skall i byn
Det går också att annonsera i bladet. 

Karl Axel Karlsson har uppdraget att vika efter tryckning, som sker på Ahlstroms.

Kopparbergarns representant fick själv uppleva en trevlig kaffestund tillsammans med några  Ställdalsbor i påskveckan. Man åt påskbakelse och mindes hur det var förr i byn. Eftersom jag inte är infödd Ställdaling är det intressant att höra om byns historia och dess innevånare.

Text och foto: Thyra Lundell 

Kommentera

mm mm