mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Mässa för sommarjobb

14 04 16

Kyrkbacksskolan hade prickat in en perfekt vårdag då man genomförde en satsning för våra ungdomar som är sugna på att sommarjobba. Satsningen skedde i form av en mässa på skolgården och Ronnie Edwardsson är en av dem som låg bakom arrangemanget. Ronnie svarade också för öppningsanförandet.

- Det är första gången som vi provar det här med sommarjobbsmässa, sa han bland annat.
Det kom inte så många som lockade med sommarjobb, men Ljusnarsbergs kommun var förstås där, liksom Ljusnarsbergs Församling och Klacken. I och med att VM i guldvaskning går av stapeln i Kopparberg i sommar, fanns också Ken Karlsson där som representant för GuldRush. Dessutom visade Karin Wouda på de möjligheter som Sommarlovsentreprenörerna erbjuder för de ungdomar som vill skapa sitt eget sommarjobb.

Även polisen var där med ett eget stånd, där vi träffade Sandra Hedling och Susanna Jakobsson. De berättade att de tyvärr inte kunde ta emot några sommarjobbare, men tar gärna tillfället i akt att vara med och visa upp sig där ungdomar samlas.

- Man kan knyta kontakter, och visa en annan sida av polisen, än att jaga brottslingar, säger Susanna. Det handlar också mycket om att hjälpa och stödja. De allra flesta ungdomar är verkligen fina och trevliga, och det är roligt att arbeta bland dem.

Största sommarjobbsanordnaren är Ljusnarsbergs kommun, som representerades av Ann-Louise Björn.

- Vi har 63 platser att söka, berättade Ann-Louise, och det innebär att alla som söker får jobb. Vi har betydligt fler platser än grannkommunerna.

Feriejobben är indelade i tre perioder om vardera tre veckor, och de som söker kan också lämna in önskemål om vad man helst vill arbeta med, som bibliotek, park, barnomsorg osv.

Stig Johansson representerade församlingen som hade fyra platser att erbjuda. Han lockade med en minitraktor som blickfång, och säkert ville många köra omkring med en sådan.

- Men man måste ha körkort i så fall, påpekade Stig.

Ken Karlsson behöver många medhjälpare under själva VM-veckan, men kan också behöva arbetskraft under utsträckt tid.

Thomas Molander hade ett eget stånd, där han berättade vilka uppgifter som kunde möta den som valt att sommarjobba på Klacken.

Sommarlovsentreprenörerna hade en lyckad säsong förra året, då ungdomar skapade sig sommarjobb som ”företagare” inom barn- och djurpassning, sommar-camp, författarskap mm, och i år har redan sjutton ungdomar anmält sig.

Årets sommarjobbsmässa var som sagt den allra första någonsin, och även om det inte kom så många ”utställare” var Ronnie Edwardsson ändå nöjd. 

- Första året som vi ordnade gymnasiemässan kom det tio utställare, och i år var det åttio, jämförde han, och hann dessutom med att bjuda utställare och besökare (även pressen) på kaffe och mackor.

Alltsammans hade mersmak, kan mässan sammanfattas.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm