mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Visst drömmer du om ett fint äppelträd dignande av frukt? 

14-04-19

Borta är tiden då man bara kunde välja på röda eller gröna äpplen i affären eller då man bara hade något mjöligt sommaräpple eller surt vinteräpple på tomten. Nu är det lyckligtvis andra tider och ännu bättre blir det den 10 maj. 

Ljusnarsbergs Trädgårdsförening satsar i vår på såväl nya som på uppfräschning av riktigt gamla äppelträd. Har du kanske ett gammalt eländigt äppelträd som du tänkt göra motorsågsmassaker på? Tänk om! Genom ympning kan du på en gammal stam få ett flertal äppelsorter att växa på nytt – ja, det är nästan som ett trolleri!


Margareta Torstensson har ett 100-årigt äppelträd med många oika sorter på.

Kom och lär! Den 10 maj klockan 10.00 hos Ingrid Bengtsson på Bäcktorp blir det ympning av såväl nya grundstammar som ympning på ett riktigt gammalt träd. Instruktör kommer att vara Lars Bergsten, Örebro. Han är trädgårdsmästare och har tidigare varit lärare på Kvinnersta.

Vad behöver man ha med sig? Just ingenting, faktiskt. Om man har en ympkniv så får den gärna följa med. Trädgårdsföreningen håller annars med sådana. På plats kommer det att finnas grundstammar och ympris att köpa. 
Margareta Torstensson från Ljusnarsbergs Trädgårdsförening berättar att det kommer att finnas Mantet, Oranie, Filippa och den relativt nya äppelsorten Rödluvan. Det är möjligt att någon ytterligare sort kommer att finnas.
Ingrid Bengtsson kommer att ha sin butik öppen och kaffe finns att köpa.

Alla är välkomna – inte bara medlemmar i Trädgårdsföreningen! Anmäl ditt deltagande till Margareta Torstensson på tel 0580-320 61 eller 070-6739214

Kineserna säger att ska man bli lycklig ett helt liv ska man satsa på en trädgård. Kopparbergarns utsände intygar att så är nog fallet – förutom de dagar då älgarna tuggar i sig just äppelträden…

Text och foto: Birgitta Palm Andersson

Kommentera

mm mm