mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Missa inte chansen!

13-09-17
Den pågående utställningen på Galleri Blå Soffan är verkligen värd ett besök. 

Förvänta er bara inte några stora dukar fyllda med färg av impulsivt hanterade penslar. Faktum är att första intrycket man får när man kommer innanför dörrarna är, att alla ramarna är tomma. Men oj, vad första ögonkastet kan bedra! Här måste man ge sig tid till att verkligen betrakta bilderna, och jag rekommenderar att inte gå med pris- och namnlistan i handen redan på det första varvet runt i lokalen.



Utställare är Lars Nyberg, som här visar torrnålsgravyrer i miniatyrformat, och Lina Nordenström, som bidrar med teckningar, grafik och några små verk som liknar böcker, men som knappast låter sig inordnas i någon särskild kategori.

Det gemensamma för alla de utställda bilderna och föremålen, är det minimalistiska, små format, tuna linjer, sparsam färgskala, eller i svarvitt. Detta till trots dras betraktarens fantasi igång. 
Vad är det egentligen jag ser? - Ett kyltorn? Ett anrikningsverk, en rostugn?
När man betraktar Lars Nybergs bilder infinner sig ibland en lätt surrealistisk känsla inför byggnader i kollossalformat avbildade med hårfina linjer i storlek som skulle få rum på ett kreditkort.
Andra av Nybergs torrnålsgravyrer som föreställer växter och landskapsdetaljer, är lättare att ta till sig, även om en del av dem har en ödesmättad stämning.



Lina Nordström har en mera lekfull inställning till sitt skapande, men också här är minimalismen påfallande. Några tunna linjer på ett vitt papper, är det en arkitekts skiss inför en stadsplaneändring, ett kopplingschema för några elinstallationer, eller ett nät som spunnits av en drogad spindel?
Intressat att betrakta och fundera över, men kanske inte vad vem som helst skulle hänga på väggen därhemma.
Nordströms nätstrukturer i relieftryck är däremot mycket dekorativa, och hennes bokliknande skapelser tilldrog sig definitivt undertecknads intresse.

Utställningen pågår till och med lördagen den 21 september då den är öppen 13 – 16, men den kan också ses onsdagen den 18 september 17 – 18:30. Så gå och se!

Text och foto: Björn Öringbäck

 

Kommentera

mm mm