Invigning av Nittälvens naturreservat och övriga Sveaskogs reservat i Dalarnas län
13-09-27
Nittälven söndag 22 sept. 2013
Många, drygt 100 personer, kom till träffpunkten vid Säfsbanan-Nittälven. Där hade Ludvika kommun och länsstyrelsen Dalarna ställt upp skärmar och tält med aktuell information.
Fru Timonen och Inga Kroon studerar dagens program. Inga bodde i Konsum en gång i tiden.
Vi blev bjudna på kaffe och tunnbrödsrulle. Byalaget i Nittkvarn svarade för dagens förtäring.
Kön till kaffet blev lång.
Leif Nilsson underhöll med Parling visor.
Stefan Toterud Sveaskogs representant.
Naturvårdsverket och Sveaskog har kommit överens om, att långsiktigt skydda 70 000 ha skog på Sveaskogs marker. Nittälven är ett av de 50 områden, som skyddas.
Nils Holmdal berättade om den omfattande invandringen från Finland, som skedde på 1600 talet. Många finskt klingande namn på trakten härrör från den tiden.
Maria Norrfalk, landshövding i Dalarnas län, invigningstalade. Till sist ringde hon i en klocka och Nittälven och övriga Sveaskogs reservat var invigda.
Vi delade upp oss i 2 grupper. Jag följde med i Jan Olov Hermanssons på den iordningställda vandringsleden, 1,4 km, efter älven och tillbaka genom skogen. Slingan tyckte jag var krävande. Höga klippor och branta smala pass. Jag med kravliga ben fick god hjälp av medvandrare. Tack.
Jan Olov Hermansson berättade om trädens olika växtsätt och deras betydelse ur ekologisk synpunkt. Sälgen, ansåg Jan Olov, vara norra barrskogsbältets ädel lövträd.
Lavar växte på klipporna ända ner i vattnet.
Sprängticka.
Tickan utvecklas under barken på björken till sist sprängs barken sönder. Knotorna används i folkmedicinen i länderna öster om oss. I Ryssland tschaga. Avkoket lär stoppa tumörers utveckling i mage och lungor. En av deltagarna berättade, att man kunde köpa den på nätet från Finland.
Tårticka mycket sällsynt.
Att Nittälven blev naturreservat är bra. Nu får alla levande och döda träd och buskar vara kvar och utgöra stommen i den biologiska mångfald, som finns här.
De sista stegen på vandringen togs till musik av Gullabergs.
Per Svensson, Jan Erik Jansa fiol, Kent och Lilly Gullaberg.
Nu smakade det bra med kolbullarna och den rårörda lingonsylten.
Seja och Kjell Herou gräddar kolbullar Stig Andersson lägger på ved.
Leif Larsson, Nittkvarnsbo från barnsben, berättade om den stora knutpunkt byn var förr. Här fanns järnvägsstation, Konsum, kvarn, eget elverk, post, telegraf, åkeri, taxi och buss m.m.
Det var mycket intressant, att lyssna på.
Så var en dag full av upplevelser till ända
Text och foto: Märta Dahlberg
Tips! Låna och läs, Sälg, livets viktigaste frukost av Bengt Enström och Martin Holmer..
Kommentar
Olavi Timonen
2013-10-08 är en stor dag för mig! Första gången jag kommer i kontakt med "Kopparbergarn" och det kändes som att komma in i både "nuet och då". Litet byskvaller, gott om kultur och aktuella nyheter i lagom tappning.
Bildserien med text var och är utomordentlig och kommer med all säkerhet bli en väl förvarad dokument för Nittkvarns Byförening där Leif Larsson är en eldsjäl av stora mått! För mig som kom till Strömsdal 1950 och har kunnat följa Nittkvarns utveckling på relativt nära håll så känns det stort att den lilla byn lever upp fortfarande, tack vare några få personers aktiva närvaro!
Naturreservatet förblir en hälsokälla för byn och så också för närliggande byar!
Länge leve Nittälvens skyddsänglar i Nittkvarn och även utanför densamma!
Med stor vördnad och glädje har jag ögnat igenom delar av "Kopparbergarn's" sidor och finner dom mycket läsvärda!
Kommentera
|