mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Ny affär i Kopparberg

13-09-26

Minnesgoda kopparbergare kommer säkert ihåg att för så där en 20 år sen, fanns det en renodlad hobbyaffär i byn. Ägaren, Tomas Brunned, flyttade sen verksamheten till Örebro, men är nu åter på gång till Kopparberg. Lokalerna på Laxbrogatan är redan i ordning, och skyltarna sitter på plats, och den här veckan ska allt vara klart inför marknaden.

- Det blir ett slags test, säger ägaren. Vi får se hur det går. Ljusnarsbergare är förstås hjärtligt välkomna, men min kundkrets är mycket vidare än så. Mycket säljs på postorder, men det kommer också folk från hela mellansverige, speciellt från norr om Örebro.

- Troligen var det ett strategiskt sett bättre läge i Örebro, fortsätter Tomas Brunned. När familjen åker dit, kan ”gubben” erbjuda sin respektive att shoppa på egen hand ett par timmar för att sedan själva smita iväg till Clas Ohlsson, Biltema och kanske Modellex, som mitt företag heter. Här i Kopparberg finns det kanske inte så mycket för damerna att shoppa, men de kan ju alltid sitta på Loftcafét och mumsa bullar.

Tomas Brunned berättar att medan han tidigare var något av en diversehandlare på hobbysidan har han nu specialiserat sortimentet samtidigt som han ökat utbudet. Från ganska mycket av allt till väldigt mycket inom ett mer begränsat område som han säger.

- Det handlar om teknik, berättar Tomas. Det finns mycket byggsatser i olika storlekar och prisklasser. Bilar, båtar, flygplan, tåg mm. Men det finns också färdiga skalenliga modeller från Fleichmann och andra, likaväl som jag tillhandahåller råmaterial i bland annat mässing för den som vill bygga sina modeller från scratch.



Vi får också veta att det finns ett växande intresse för en annan slags modellbyggande. Det handlar då om att bygga upp hela miljöer i lands- eller stadsbygd, samt historiska scener, bland annat från andra världskriget.

- Det fanns en tid en tyst överenskommelse bland leksaks- och hobbyhandlare att inte saluföra krigsleksaker, men samtidigt såldes lasersvärd och liknande helt ogenerat. Så visst finns här både soldater och krigsmaskiner som tanks och kanoner.

Förutom alla tekniska modeller och material, rymmer lokalerna också ett litet antikvariat, som även det har en teknisk inriktning.

Med tanke på Kopparbergar'ns välkända nyfikenhet, och att vårt första besök blev ganska kort, kommer vi naturligtvis, när butiken väl öppnat, att återvända för att närmare titta på vad som bjuds, och vem vet, kanske också köpa något av rena nostalgiskäl.

Modellbyggen var nämligen något som intresserade den pojke som i något mera mogen ålder skriver detta reportage. Som 13-åring handlade han dessutom en stor byggsats till ett segelflygplan just här i Kopparberg – på självaste marknadsdan dessutom!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm