mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Höstmöte med LIHF

13-09-25
Ljusnarsbergs Industri. och Hantverksförening hade i veckan ett möte på Hörnkrogen tillsammans med representanter för Ljusnarsbergs Kommun och Företagarna. Värd för mötet var LIHF.

Efter en kort inledning av Jeanet van Dam, tog kommunens näringslivschef, Tomas Larsson över och redogjorde för 2013 års analys angående kommunens näringsliv.
Inte helt oväntat konstaterades att det i kommunen finns endast två större företag och att det i övrigt mest handlar om företag med inga eller ett fåtal antällda. De fyra bästa brancherna är livsmedel (bryggeriet), papper/massa (Ahlströms), verkstad och bygg.

Vid en analys av förädlingsvärdet (värdet av försålda produkter minus värdet av inköpta varor) i förhållande till personalkostnader) visar det sig att kommunens näringsliv är relativt starkt, och framför allt har det skett en markant förbättring jämfört med tidigare. Men än finns mycket som kan förbättras ytterligare. Totalt finns det för närvarande 145 företag i Ljusnarsbergs kommun med sammanlagt 721 anställda.

Stefan Pettersson från Arbetsförmedlingen, presenterade sig kort för mötesdeltagarna och framförde sina förhoppningar om goda relationer till kommunens företag. 

Ronnie Edvardsson, SO-lärare på Kyrkbackskolan, presenterade den ”omvända gymnasiemässa” som genomförs den 5 november i skolans gymnastiksal. (Särskild artikel om denna kommer senare.) Syftet med mässan är bland annat att fler elever ska få klart för sig vilka möjligheter som finns på den lokala arbetsmarknaden och fördjupa kontakterna skola – näringsliv.

Karin Wouda, projektledare för projektet ”Framtidstro, hälsa och delaktighet” berättade också om arbetet med att stärka ungdomar på ett sätt som kan leda till att fler blir behöriga för vidare studier.
I skolan arbetar man med ett koncept som kallas ”My dream now” som ska skapa mera målinriktade studievanor hos eleverna.
”Sommarlovsenreperenörerna” är ett delprojekt som riktar sig till ungdomar som gått ut nian eller första året på gymnaiet. Deltagarna får därigenom skapa sitt eget sommarjobb och får ökad förståelse för vad företagande innebär.
Karin talade också om ungdomarnas uttalade önskemål om en mötesplats, ett ungdomens hus, och om vägen mot ett förverkligande i gamla Folkets Hus - ”Pärlan”.
Ävn om detta kommer vi att rapportera mera senare.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm