mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Invigning av naturreservatet Djupdalshöjden.

13-09-10

Reservatet är beläget c:a 15 km väster om Ställdalen. Det är Örebro läns högst belägna reservat med höjder över 330 meter över havet och till ytan ett av de största med en yta av 486 hektar. Höjdnivån gör att området utvecklats som i ett ”kärvt norrlandsklimat” vilket satt sin prägel på de barrskogsklädda höjderna, sumpskogarna och områdets myrar. Nästan all skog är över 100 år och de äldsta träden över 300 år. På myrarna bland senväxta tallar finner man dvärgbjörk och tuvull och tillgången på hjortron är vissa år god.

Denna strålande, varma septemberlördag hade nästan femtio naturintresserade samlats för att övervara invigningen. Platsen för invigningen var förlagd till den timrade rastkoja länsstyrelsen låtit uppföra vid Hjortronbergsmossen i reservatets nordöstra del. 

Länsstyrelsens Hans Ljungkvist presenterade dagens program och berättade om reservatets tillblivelse. 

Thyra Lundell, ordförande i Ställdalens Naturstudieklubb, hade fått uppdraget att förrätta invigningen. Hon gav en personlig betraktelse över området och delgav oss sina egna upplevelser och synintryck. Vi leddes med i en rundvandring genom gammelskogar, över berg med vida utsikter och över vattenmättade myrmarker. Thyra delgav oss den tystnad som råder där inget buller från den urbana miljön når fram. En tystnad som vi normalt i vår vardag inte får uppleva men som hon känner ger stor sinnesro. 

Thyra klippte så bandet och förklarade reservatet invigt.

Kjell Store från länsstyrelsen är en av de som inventerat flora och fauna i reservatet, ledde de intresserade på en dryg timmes rundvandring i omgivningen. Han visade bl.a. träd som åldersbestämts till över trehundra år. 

Han visade också några exemplar av den rödlistade Dropptaggssvampen. 
Rödlistning är en klassificering efter artens risk att försvagas eller dö ut i vår natur. 

Vi fick också en lektion om de insekter, framför allt skalbaggar, som lever i denna naturmiljö av Sture Marklund. 

Väl tillbaka till stugan pustade vandrarna ut i det varma höstvädret och fyllde på vätskebalansen med vatten. Man var helt eniga om att det varit en fin invigningsdag av det intressanta naturreservatet Djupdalshöjden.

Text och foto.
Bengt Lundell 

Kommentera

mm mm