mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Bokpresentation på Swärdska

13-09-24

I tisdags höll Bo Källström en presentation av sin bok ”Morden i Munkhyttan” på Café Swärdska Huset inför en skara intresserade åhörare.

De som infunnit sig i tid, serverades Swärdska Husets för dagen specialdesignade ”mordkaka” med rinnande blod och en nedstucken kniv!

Boken är inte en detektivroman, utan en sammanställning av fakta som står att finna i domböcker, tidningar och andra dokument från tiden då händelserna inträffade. Författarens mor, då 15 år, var den första som trädde in i mordgården. I förhörsprotokoll och en senare redogörelse för sina upplevelser berättar hon vad hon fick se.

Mördarens hushållerska lyckades tillsammans med sin dotter fly undan mördaren, och dottern har också delat med sig av sina minnen.
Men Bo har också forskat kring bakgrunden till händelserna och har sina egna funderingar kring de bakomliggande orsakerna.

Den som ändå vill ha en liten detektivgåta att fundera över, fick en utmaning av Bo Källström.
Det gäller yxan som användes för morden, och som aldrig har återfunnits. Kanske finns där en ledtråd om vart den tog vägen.


Inger Ljungkvist kände till namnen på en hel del personer

Han har också bedrivit en del släktforskning kring personerna, och konstaterade då att hushållerskan, Elna Gällström kom från Dundertorp i Ställdalen. Bo läste upp en del namn från släkttavlan, och flera av de närvarande kände till en del av dem.

I det sammanhanget berörde Bo också det faktum att familjerna på den tiden ofta hade många barn, och de flesta gifte sig och stannade kvar på trakten. På så sätt blev det nästan oundvikligt att alla var släkt med alla på ett eller annat sätt.



I samband med bokpresentationen passade Bo Källström på att göra lite reklam för Bergslagens flagga,som saluförs av Stråssa By. Flaggans färger symboliserar skog, vatten, malm och eld. Den finns som fasadflagga, dekaler och pins, men också som fullstor flagga om någon skulle så önska.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm