mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Nytt äldrepolitiskt program

13-09-09
Ett förslag till äldrepolitiskt program för 2015 – 2018 har arbetats fram av socialförvaltningen under ledning av socialchefen Charlotte Dahlbom. Detta förslag ska behandlas i SU (Kommunstyrelsens sociala utskott) på torsdag och därefter sändas ut på remiss till alla politiska partier, berörda intresseorganisationer och fackförbund. Remisstiden går ut den 31 oktober och sen ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige behandla ärendet innan årets slut.

”Målet för kommunens äldreomsorg är att äldre personer skall få tjänster av god kvalitet i ett respektfullt möte där man känner sig delaktig” sägs det inledningsvis i programmet.

Genom att samhällets stöd har ändrats de senaste decennierna, har också äldres möjligheter att bo kvar i sin ursprungliga miljö stärkts. Detta innebär att hemtjänstens uppgifter har förändrats från att tidigare i huvudsak handla om hemmets skötsel till att i dag även omfatta kvalificerad omvårdnad och sjukvård. Det har också lett till att de som i dag söker plats i särskilt boende, har ett mycket större omvårdnadsbehov än tidigare, säger man också.

I äldreomsorgsprogrammet konstateras också att antalet äldre ökar markant under det kommande årtiondet.
Av tabellen nedan kan man se hur olika åldersgrupper varierar under perioden.

Ålder År
2014 2016 2018 2020 225
65-79 1061 1078 116 1123 1073
80-100+ 345 356 352 370 445
Summa 1046 1434 1478 1493 1518

Under de närmaste åren kommer alltså ökningen att vara störst inom åldersgruppen 65 – 79 år.
Det kan innebära att behoven av hemtjänst kommer att öka måttligt under perioden.
Hemtjänsten får dessutom anlitas av dem som bor i de seniorbostäder som efter ombyggnad ska stå klara för inflyttning hösten 2014. Dessa bostäder blir vanliga hyresrätter reserverade för äldre, och det krävs inget biståndsbeslut för att bo där.

I äldreomsorgsprogrammet betonas också vikten av hälsa och livskvalitet, kultur och sociala aktiviteter.
Förutsättningarna för att uppnå en god livskvalitet förbättras om äldre ges möjlighet att påverka sin egen vardag. Kommunen bör därför stödja olika föreningar så att de kan ordna olika aktiviteter för äldre, tex kulturaktiviteter, tipspromenader, caféverksamhet, motion och sociala aktiviteter.

Om Hemtjänsten säger man bland annat:
De som har behov av hemtjänst ska kunna känna trygghet i den vård och omsorg som ges. Vård och omsorg ska präglas av respekt för den enskilde, dennes bakgrund och kultur, liksom respekt för att det är i den enskildes hem personalen arbetar.

I övrigt står det också en hel del om hemsjukvård, korttidsboende, demensvård mm, men eftersom programmet ännu inte är fastslaget, begränsar vi referatet till ovanstående exempel.

Kommentera

mm mm