mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Inte bara dagens

13-09-15

Den som är hungrig, men inte vill laga maten själv, har många alternativ att välja på i Kopparberg. Där finns allt från gatukök, lunchrestauranger och pizzerior till lite lyxigare a la carte servering och catering. Några av matställena erbjuder alla dessa varianter och lite till.
Kopparbergar'n tycker mycket om mat och äter då och då även ute. Därför tänker vi redovisa våra kulinariska upplevelser i en synnerligen lokal variant av Michelinguiden.
I dag handlar det om Restaurang Akropolis, som ägs och drivs av Huseyin Karakas.

Med sitt läge mitt i byn och med bra parkeringsmöjligheter intill är de yttre förutsättningarna goda.
Vänd mot Bergmästaregatan ligger den gatuköksliknande delen, och där kan man få snabbmat levererad genom en lucka för den som är på språng, men man kan också sitta vid bord utanför entrén på torgsidan. Där går man också in om man vill äta dagens lunch.

Dagens lunch består av en buffe med tre rätter, en fisk, en kött och en pastarätt. Dessutom finns alltid panpizza att få, salladsbuffe, måltidsdryck och kaffe. Vi har provat maten vid några tillfällen och tycker att den är varierande och god. Vid ett tillfälle tog kycklingen slut, men då fylldes bordet på med en utsökt god nötbiff.

- Måste man sätta in en ersättningsrätt, ska den vara minst lika bra, sa Huseyin vid tillfället. 

På eftermiddagar och kvällar kan man också få à la carte. Vi stegade in en eftermiddag och hörde vad som fanns att välja på. Vi erbjöds att prova varsin rätt efter köksmästare Ramazan Kurts eget förslag.

- Vi har alltid grekiskt på menyn, men även andra rätter, berättade han och tillagade dels en grekisk Pikilia och dels en Husets plankstek. 



Pikilian, tre små rätter, var faktiskt tre rätt stora rätter, Souvlaki (grillspett med fläskfile och tzatziki), Bifteki (Kryddig färsbiff med tomatsås) och Oxfile med bearnaisesås.. Till det fanns färska ostbröd, stekt potatis och sallad.

Planksteken var också rikligt tilltagen (två stora skivor oxfile) med både rödvinssås och bearnaisesås, champinjoner och bacon samt sallad. Allt omgivet av pommes duschesse, vilket är ungefär så långt från pulvermos som man kan komma – åt det positiva hållet.

Allt det övriga var också synnerligen vällagat och välsmakande och serverades i så riklig mängd att man bör vara rejält hungrig innan man sätter sig till bords.



Till måltiden drack vi var sitt litet glas vin och vatten. 

Men såväl starkare som svagare drycker kan fås som alternativ.

Och priset då? Jo, visst är en à la carte-middag betydligt dyrare än en ”dagens”, men med tanke på den äkta grekiska touchen, servering vid bordet och den vackra uppläggningen, upplevde åtminstone vi att priserna är högst rimliga.

Mer om öppettider m.m. finns på Akropolis meny här.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm