mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Skulpturutställning på Galleri Blå Soffan

13-10-09
För första gången någonsin öppnar Galleri Blå Soffan på lördag sina portar för en renodlad skulpturutställning, då Nils Johannesson från Filipstad visar sina dekorativa skapelser i stål där.



Nils arbetade tidigare som ingenjör på utvecklingsavdelningen för ett företag som byggde skogsmaskiner, men vid sidan av arbetet fanns en drivkraft att skapa estetiskt tilltalande konstruktioner av spilldelar och skrot. Under den tiden blev det en del mäktiga skulpturer som tyvärr är alltför tunga och skrymmande för att släpa hit, men som kan beskådas i Nils Johannessons egen trädgård.

Intresset för konst och kreativt skapande har Nils burit med sig ända sen ungdomen.
Det fanns ett stort intresse för konst i mitt hem och det var väl där det började. Jag har hela livet intresserat mig för måleri och studerat och samlat på konst från Östra Värmland, säger han.
Tyvärr kan jag inte måla själv, fortsätter Nils, förutom de skisser jag gör som underlag för mitt arbete med skulpturerna. Men jag har tillbringat mycket tid på att studera andras verk på gallerier i Stockholm och på andra ställen. Min mor var mycket konstintresserad, och eftersom hon saknade körkort så blev det jag som fick vara chaufför.

För ett tiotal år sedan blev det aktuellt att företaget där Nils jobbade, skulle flytta sin verksamhet till Finland. Det var något som han inte ville vara med på, och fick då i stället möjlighet att avsluta sin anställning och på heltid ägna sig åt sin konstnärliga hobby.

Med skärande verktyg och svetsaggregat skapar han sina karaktäristiska skulpturer, som numera dock är lite mindre i formatet – mera rumsliga. Det är sådana han nu visar på Blå Soffan.

Som konstnär är Nils Johannesson självlärd, en autodidakt, och som många andra sådana har han funnit en egen stil som skiljer sig från mängden, och ändå är den ena skapelsen inte den andra lik.

Räta vinklar, och andra, bildar tillsammans med bågformer och cirkelfragment spännande kompositioner, medan andra är lätta och luftiga, ja till och med lekfulla (trots det massiva stålets ansenliga tyngd)

- Jag har roligt när jag arbetar med min konst, säger Nils. Om publiken har roligt av att se på den också, så är jag nöjd. Min inspiration får jag ofta från musikens värld, och många av verkens namn kommer också därifrån, eller från teatern, litteraturen. Andra åter, har bara enkla namn, som Form 5 eller liknande.

Men naturligtvis är skulpturerna också till salu. Priserna ligger i allmänhet kring ett par, eller några tusenlappar, vilket inte ger särskilt stor timpenning för arbetet. Men trots att det handlar om konst, skapad av en amatör med endast ett fåtal utställningar bakom sig, kan det i en inte allt för avlägsen framtid, visa sig vara rena fynd. Det här är konst, som är lätt att känna igen och lätt att knyta till upphovsmannen och det är sådan konst som ibland stiger brant i pris och popularitet.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm