mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Skördetid = ta-vara-på-tid

13-10-24
När våren kommer sätter trädgårdsentusiaster igång att förgro och plantera i växthus och trädgårdsland. Så kommer skördetid och man inser att det inte hinns med att ät allt under växtsäsongen. Då gäller det att kunna ta till vara för vinterns behov.

Det var utgångspunkten för mötet i Ställdalens Naturstudieklubb och Ljusnarsbergs Trädgårdsförening. Föreningarna står varandra rätt nära i sina intressen, därför har de gemensamma träffar. Det ger nya, trevliga och lärorika bekantskaper.

Trädgårdsföreningens ordförande, Margaret Torstensson, hälsade välkommen och delgav åhörarna lite av sina erfarenheter av sommaren som gått. Hon bjöd också till smakprovning av de äppelsorter som finns i hennes trädgård. En udda sort fanns med på bordet. Den var inte artbestämd och det var ingen av deltagarna som heller kände igen den.
Gunilla Andersson demonstrerade en torkapparat. Det är en bra metod att spara det som trädgården ger, men också svamp. Det går även att torka bär men det tar tid. Det är mycket bra hållbarhet på torkade produkter.

Gunnar Frimodig visade prov på syrade grönsaker tillsammans med sitt egenhändigt bakade surdegsbröd. Han menade att det inte är så svårt att få bra resultat bara man är noggrann. Han rekommenderade en bok som heter ”Syra själv”. Den ger på ett enkelt och rakt sätt goda råd och recept. Syrade produkter är vänliga mot matsmältningen och mycket näringsrika.
Eva Kjellson bjöd på aroniasaft. Aronia är en buske som det blir mycket 
c-vitaminrika bär på. Tyvärr är dom inte goda att äta färska. Ett sätt är att frysa bären och sedan koka saft eller sylt då försvinner den kärva smaken. Undertecknad brukar tillaga dem som man tillagar slånbär. Man kokar upp vatten och slår över. Efter ett dygn silas bären och vattnet kokas upp igen. Denna procedur upprepas tre gånger innan sockret kokas i. Detta tillagningssätt ger också ett bra resultat. 

Eva hade också med sig rönnbärssylt som grannen hade kokat. En lite annorlunda smak. Hon visade också prov på vackra kronor av lönnlöv.
Anne-Marie Jansson visade en apparat som både skalar, tar bort kärnhus och skivar äpplen i samma moment. Det är en gammal uppfinning som nu görs i en modernare variant.

Nu släpptes åhörarna lösa för att smaka av och delge varandra sina egna erfarenheter. Det bjöds också på kaffe. 
En regnig höstkväll blev till en mysig och lärorik upplevelse. 

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentera

mm mm