mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Om att jämföra skolor

13-10-20
Nu är det dags igen för massmedia att ta fram de feta rubrikerna: Ljusnarsberg är den sämsta skolkommunen i Sverige!
Det är resultatet av den statistik som Lärarförbundet, en av Sveriges två fackförbund för lärare, nyligen presenterat för media.
Det är ju ingen rolig läsning för oss som bor i Ljusnarsberg, och framför allt inte för vår personal som arbetar i skolan.
Men vad mäter de egentligen, och vilka slusatser kan man dra av mätvädena?

Ta till exempel ”Andel barn i förskola”. - andel av vad då? Och varför är resultatet att betrakta som dåligt?

Fem kriterier berör lärarna: bland annat utbildning, lärartäthet, lönenivå och hälsa, och lika många angår niornas studieressultat. Särskilt de senare skulle kunna vara direkt beroende av skolans kvalitet, men det behöver inte vara så. I en så liten kommun som Ljusnarsberg kan även små förändringar inom elevgruppens sammansättning få statistikens vågskål att påverkas stort.

Tyvärr är det nog ändå så, att i den jämförelse som Lärarförbundet tagit fram, finns det fog för de genomgående låga placeringarna, men det finns många områden som undersökningen inte tar upp.

I Ljusnarsberg har vi till exempel en mycket bra musikskola. 

Det finns ett stort pågående projekt som heter Framtidstro, hälsa och utveckling, och elevernas kontakt med näringslivet upparbetas, och studievägar öppnas, bland annat genom omvända gymnasiemässor.

En nyligen genomförd städsyn visade också ett bra resultat, vilket behövs för elevernas välbefinnande.

Sådant ingår tyvärr inte i Lärarförbundets undersökning och genererar inga stora rubriker i media, men låt oss åtminstone här på lokal nivå vara stolta över våra skolor och deras personal. De är de bästa vi har i hela Ljusnarsberg!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentar

Lillemor
Det är aldrig roligt att komma sist, vad det än gäller, men nästa gång kan det bli tvärtom. Det gäller överallt. Håll huvudet högt, ni har alla odds.

mr x
All statistik skall tas med en nypa salt och granskar man denna statistik i sina sömmar finner man att Ljusnarsberg är 16:e bäst i landet på att inom fyra år få i väg niorna till gymnasiet. Detta måste väl vara själva huvudsaken för en grundskola att få iväg kidzen till gymnasiet? Så vi är inte sämst vi är 16 bäst!

Kommentera

mm mm