mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Peppar, peppar
En dag för seniorers säkerhet

13-10-02

Hur gör vi vardagen säkrare för äldre? Hur uppmärksammar vi problematiken kring att äldre är mer olycks- och skadedrabbade än andra? Jo, den 1 oktober på FN:s internationella äldredag sätts äldres säkerhet i fokus. 
I Sverige är det MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, som står bakom de aktiviteter som i samband med Peppar-Peppar-kampanjen genomförs runt om i landet.

I Kopparberg hade man samlat både frivilliga organisationer och samhällsdrivna verksamheter som har det gemensamt att de bidrar till att förenkla och underlätta för äldre att må bra i sin vardag.
Platsen var Koppargårdens entréhall där man ordnat en minimässa.

Den lokala kören Kopparsångarna inledde med sång och musik och sen var det fritt att ta del av den rikliga information som tillhandahölls.
PRO var där med representanter från föreningarna i Hörken, Ställdalen och Kopparberg. SPF var också där, liksom Korpen, Hjärt-Lung och Servicegruppen. 



Korpen hade ordnat en tipspromenad i huset och Frida visade deltagarna var de skulle börja. 



Arbetsterapin informerade om de möjligheter som de har att hjälpa till att ordna hjälpmedel och erbjuda hembesök mm och i terapisalen visades det film om olycksrisker samt serverades kaffe.



På Sjukgymnastiken var det samtidigt prova-på-öppet, och många tog chansen att göra bland annat balansprov på vingliga underlag.
Det här var värre än att köra motorcykel! utbrast en av de manliga deltagarna.

Också Räddningstjänsten hade förberett en grundlig information om brandrisker i hemmet, men tyvärr var det väldigt få deltagare som tog sig ner till brandstationen.
Nästa år ska vi flytta upp informationen till samma plats som de övriga, sa Henrik Karlsson.
Vi på Kopparbergar'n vill också gärna dra vårt strå till stacken och kommer därför under den närmaste tiden att ge en fördjupad information om vad de olika aktörerna har att erbjuda.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm