mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hösten är skördetid

13-10-07

Efter en lång härlig sommar kommer skördetiden. Böndernas grödor är redan bärgade, men i våra trädgårdar finns det fortfarande en del att ta hand om. Dit hör i allra högsta grad alla äpplen som nu mognar snabbare än vi hinner äta dem.

Förr kunde fruktskörden vara ett tidskrävande arbete, när vinteräpplena skulle plockas ett och ett, viras in i tidningspapper och läggas i luftiga lådor som kallades ållor, för att sen plockas fram och avnjutas under vintern.
Numera är det många som använder en annan metod för att tillvarata äpplenas vitaminer och smakämnen. Medlemmarna i Ljusnarsbergs Trädgårdsförening utnyttjar gärna den gemensamt ägda mustningsmaskinen som finns deponerad hos Ingrid Bengtsson i Bäcketorp.

För Kopparbergar'ns egen del blev det inte någon större äppelskörd i år, eftersom rådjuren åt upp det mesta av kvistarna under vintern, och grävlingen äter allt som trillar ner nu. (Vete 17 om han inte lärt sig att ruska ner frukten från de unga träden också!)

Vi åkte i alla fall ut till Bäcketorp för att kolla läget.
Ingrid tog emot oss med ett välsmakande glas äppelmust, och ungefär samtidigt dök Gunnar Frimodig upp med ungefär 30 kilo äpplen av sorten Aroma, som strax laddades i maskinen.
Arbetet med mustningen sker i flera steg, och Gunnar som varit med förut, vittnar om att det är ett rätt så tungt jobb, även om maskinen gör det mesta.

Först ska äpplena rivas, och det går ganska fort. Ingrid hjälper till och bygger upp flera lager grovt riven äppelsörja, som sedan ska pressas så att all vätskan tillvaratas. 

Efter pressningen ska musten silas och till sist hällas upp på dunkar och flaskor. Inga tillsatser behövs, men för att musten ska hålla sig frisk en längre tid, kan man välja olika metoder. Man kan till exempel göra som Gunnar, som pastöriserar musten, som man gör med mjölken, dvs hettar upp den till cirka 80 grader och kyler den snabbt igen.
Andra väljer samma metod som Ingrid, hon fryser in sina mustförpackningar.

Man måste inte vara medlem i trädgårdsföreningen för att få använda musteriet, men det är lite dyrare än för icke-medlemmar.
Ingrid berättade att det varit full rusch hela dagen. Ett tiotal var redan klara, och de har gjort cirka 300 liter must under dagen.

När Gunnars mustning var klar fick vi oss även en titt i gårdsbutiken som bland annat säljer lokalt producerat kött och andra KRAV-märkta varor.

 

- Men nu måste jag snart iväg, säger Ingrid som avslutning på vårt besök. Jag ska ner och dansa magdans i Löalokalen!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm