mmm
|
mm | |||
mmm |
Hösten är skördetid13-10-07 Efter en lång härlig sommar kommer skördetiden. Böndernas grödor är redan bärgade, men i våra trädgårdar finns det fortfarande en del att ta hand om. Dit hör i allra högsta grad alla äpplen som nu mognar snabbare än vi hinner äta dem. Förr kunde fruktskörden vara ett tidskrävande arbete, när vinteräpplena skulle plockas ett och ett, viras in i tidningspapper och läggas i luftiga lådor som kallades ållor, för att sen plockas fram och avnjutas under vintern. För Kopparbergar'ns egen del blev det inte någon större äppelskörd i år, eftersom rådjuren åt upp det mesta av kvistarna under vintern, och grävlingen äter allt som trillar ner nu. (Vete 17 om han inte lärt sig att ruska ner frukten från de unga träden också!)
Vi åkte i alla fall ut till Bäcketorp för att kolla läget.
Först ska äpplena rivas, och det går ganska fort. Ingrid hjälper till och bygger upp flera lager grovt riven äppelsörja, som sedan ska pressas så att all vätskan tillvaratas.
Efter pressningen ska musten silas och till sist hällas upp på dunkar och flaskor.
Inga tillsatser behövs, men för att musten ska hålla sig frisk en längre tid, kan man välja olika metoder. Man kan till exempel göra som Gunnar, som pastöriserar musten, som man gör med mjölken, dvs hettar upp den till cirka 80 grader och kyler den snabbt igen. Man måste inte vara medlem i trädgårdsföreningen för att få använda musteriet, men det är lite dyrare än för icke-medlemmar.
När Gunnars mustning var klar fick vi oss även en titt i gårdsbutiken som bland annat säljer lokalt producerat kött och andra KRAV-märkta varor.
- Men nu måste jag snart iväg, säger Ingrid som avslutning på vårt besök. Jag ska ner och dansa magdans i Löalokalen! Text och foto: Björn Öringbäck |
mm | mm
|