mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Mässan närmar sig

13-10-31
Tisdag den 5:e november är en viktig dag i Kyrkbackskolan. Framför allt är dagen viktig för våra åttor och nior, som då får en unik möjlighet att bekanta sig med de yrkesval och studievägar som leder till deras egen framtid.

Det är alltså gymnasiemässan det handlar om, eller rättare sagt den omvända modellen, som Ronnie Edvardsson introducerade för två år sedan. I praktiken innebär det att i stället för att eleverna får resa till gymnasieskolan och där bilda sig en uppfattning om de olika program som erbjuds, kommer representanter för alla programmen till skolan (Idrottshallen) och informerar på plats. Dessutom kommer olika företag och yrkeskategorier att informera om sitt arbete och om vad som krävs för att få jobb. 



För att få reda på hur det går till i år, har vi pratat med Ronnie, och inte bara Ronnie förresten, utan även Lollo Hedström, Studie och yrkesvägledare på skolan.
Lollo är ny på skolan sedan starten av höstterminen, men har snabbt satt sig in i situationen.

- Jag hade bara jobbat här en timme, innan Ronnie presenterade grunderna för mässan, och så startade förberedelsearbetet, säger Lollo.
I år är över sjuttio olika yrken representerade, berättar Ronnie. Alla är från lokala företag. Det är något fler än i fjol, och det beror bland annat på att även kommunen finns med i år med folk från olika avdelningar.
Alla olika studieprogram på Lindeskolan kommer också att finnas på plats, och dessutom är Kvinnersta och Virginska skolans hantverksprogram med.

- Upplägget ger också eleverna större möjligheter att förstå kopplingen mellan yrkesinriktning och de olika programmen på gymnasiet, kompletterar Lollo.

- Nytt för i år, fortsätter Ronnie, är att vi ändrat tiden, för att bättre passa elevernas föräldrar, så att de också kan komma och få samma information som eleverna. Det skapar möjligheter att hemma föra en fördjupad diskussion kring elevens studieval.

Mässan pågår mellan 13:00 och 17:00, och de två första timmarna är i första hand vikta för att eleverna själva ska få ta del av arrangemanget och jobba med olika uppgifter, uppger Ronnie. Föräldrar och andra är sen välkomna mellan 15:00 och 17:00, men om någon/några har svårt att komma just den tiden så kan man smyga med lite tidigare.

- Och efter mässan, 17:30, är det ett möte för föräldrarna, så att de har chans att ställa frågor och diskutera, påpekar Lollo.

En annan nyhet är att eleverna samma dag, men före själva mässan, får träffa några av Ljusnarsbergs ambassadörer. Det sker i fyra grupper, som var och en får en stund med Bengt Ljung, Rickhard Voigt, Robin Eriksson och Fredrik Johansson. Ambassadörerna kommer bland annat att jobba med att stärka ungdomarnas framtidstro och självkänsla. 

Fredrik Johansson dök själv upp på vårt möte med Lollo och Ronnie, och utan att avslöja för mycket ur hans insats, kan vi berätta att han kommr att förklara varför han flyttade från Kopparberg – och varför han flyttade tillbaka.

- Hoppas nu bara innerligt att föräldrarna ställer upp, avslutar Ronnie.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm