mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Pressmeddelande från Bredsjöfestivalen

13-10-26
Hög stämning och många deltagare på kulturfestival i Bredsjö.

Med rytmisk afrikansk dans och trummor samt en bejublad konsert av Hjulsjögruppen Kuntera invigde ett femtiotal deltagare Bergslagsspelens kulturfestival i Bredsjö i fredags. Det var trångt och varmt med hög stämning på kvällskvisten. 

Med dans och musik i benen fortsatte deltagare från hela länet att prova på olika konstnärliga uttryck som skrotmusik, polka och klädsömnad under lördagen och söndagen. Flest deltagare drog workshopen Dans- och rörelseimprovisation med koreografen Lena Josefsson.

- Vi är otroligt nöjda, säger projektledare Kristina Dybeck. Målet var att sammanföra kulturintresserade i alla åldrar, från olika delar av vår del av länet samt nyinflyttade från olika länder och det har vi lyckats med. 
Med syftet att få till stånd ett antal nya nätverk och grupper inom amatörteater genomfördes under helgen en kulturfestival i Bredsjö. Ett tiotal olika prova- på aktiviteter inom dans, musik, röst och skrivande stod på programmet och deltagarna kunde välja under dagarna flera olika pass.

Den kände koreografen Lena Josefsson drog många medverkande till sin rörelseworkshop som var anpassad för de som provade kroppsrörelse för första gången. Andra populära inslag under helgen var Streetdancekursen med Splash Crew och Skapa Skrot- och Stomporkester under ledning av Niclas Ekholm.

- Vi kan redan nu se att det kommer att bildas en streetdance grupp i Hällefors, berättar Kristina Dybeck. Dessutom är det flera deltagare som vill bilda en grupp som ska syssla med återvinning och klädsömnad och där återkommer vi till vilken kommun den gruppen kommer att verka i.


Festivalen avslutades med ett seminarium kring det kommande sommarspelet i Södra hyttan, Hjulsjö som är det första året i Bergslagsspelen. Ett scenkonstverk som kommer att ha premiär i början av augusti 2014.

Kulturfestivalen är ett led i den stora satsningen, kallad Bergslagsspelen. Det är ett fyraårigt brett samarbetsprojekt mellan flera studieförbund och Amatörteatersamverkan. Invånare i Lindesbergs, Nora, Ljusnarsberg- och Hällefors kommuner ska erbjudas en ny form för eget kulturellt skapande genom teater, musik och dans. Projektet inleds med en mängd olika skapande grupper från alla håll i lokalsamhället. Ett storslaget scenkonstverk, i var och en av de deltagande kommunerna, avslutar varje projektår genom att deltagarna arbetar gränsöverskridande, inkluderande och demokratiskt.

- Vi har nu etablerat projektet genom helgens lyckade satsning, säger Kristina Dybeck. För de som inte kunde komma till festivalen men vill delta i sommarspelet kan man nu på hemsidan anmäla sig till olika grupper allt efter sitt eget intresse.

Text och bilder: Bredsjöspelen

Kommentera

mm mm