mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Samtalskväll på biblioteket

13-11-26

I torsdags, då så mycket annat också hände, var det samtalskväll med en av våra ambassadörer igen.
Den här gången var det Anders Welander som stod i centrum för uppmärksamheten.

Cirka 60 personer hade samlats i biblioteket för att höra Anders, som är född i början av sjuttiotalet, berättade om sin uppväxt i Ställdalen och vägen till sin nuvarande befattning som intendent på Bukowskis i Stockholm.

Hans intresse för gamla saker och kinesiskt porslin väcktes tidigt, och redan i nedre tonåren var han en flitig besökare på auktioner kring hembygden. Också studierna efter gymnasiet inriktades mot konstvetenskap och kinesiska och under studietiden jobbade han extra på Bukowskis i Stockholm.

Där uppskattade man Anders intresse och kunnande när det gäller kinesiskt porslin och konsthantverk, men det blev inom området grafisk konst han först fick fast anställning där

I dag jobbar han som Intendent på Bukowskis med att värdera konst, och det är ett uppdrag som medför resor över hela världen.
Dessutom medverkar Anders Welander som programledare för Antikdeckarna i TV4 Plus.

Som sig bör på en samtalskvällar också publiken delaktig och aktiv och Anders svarade gärna på deras frågor, till exempel ”Är du inte rädd att tappa en dyrbar kinavas i golvet när du lyfter den?

Anders svarade att om olyckan skulle vara framme, så finns det försäkringar – med svindyra premier. 
- Men hittills ha det aldrig hänt, sa han och tog för säkerhets skull i trä efteråt.
Anders berättade också att de flesta gamla kinesiska föremål som bjuds ut på auktion, köps tillbaka till Kina, Hongkong eller Taiwan.

När det gäller konst ser Anders en viss försiktighet på marknaden just nu. Folk som har ett eller flera hundratusen kronor att investera, sätter dem inte direkt i en tavla, utan avvaktar lite och ser vad som händer med världens finanser.

Anders har dock sett, och det framför allt tidigare, hur köpare på auktioner bjudit över varandra tills tavlan till sist sålts till ett högre pris än vad den värderats till.
Men sådana situationer har vi väl alla varit med om på vanliga ”bonnauktioner” också?



Samtalskvällarna genomförs ju med hjälp av ABF och när frågestunden var över, tackade Eva Ströman kvällens gäst med blommor och en bok.
Nästa samtalskväll kommer senare i vinter.

mm mm