mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Röda Tråden

13-11-16
Den senaste tiden har medierna varit heta av rapporter från Filipinerna efter att den värsta tyfonen någonsin dödat och skadat tiotusentals människor och gjort mångdubbelt flera hemlösa. Hjälpbehovet är ofattbart stort och även fast internationella hjälporganisationer och enskilda stater gör vad de kan för att minska lidandet kommer det att ta lång tid innan förhållandena någorlunda återgår till det normala. Men en del är människor är borta för alltid och andra kommer för alltid att vara märkta av det som hänt.
En katastrof av den omfattning som Supertyfonen Haiya orsakat, berör de flesta av oss djupt, och vi skänker pengar till de stora organisationer som förmedlar hjälpen. Det gäller ju så många!

Det finns också i vår värld ett stort antal människor som varken har någonstans att bo eller har mat för dagen. De är ofta lortiga och illa klädda och bor kanske i en kartong på gatan, i en trappuppgång eller i en kloaktunnel. Många av dem är misbrukare, men inte alla. De kallas uteliggare, eller hemlösa. De är män och kvinnor, ibland finns där också barn.
Många har levt så en längre tid, andra hade ett vanligt Svensson-liv för inte alls så länge sedan. De är människor av kött och blod, som du och jag. Ingen av dem vill egentligen leva som nu, men ofta bär de med sig en katastrof på det personliga planet, en katastrof som en gång förändrade livssituationen på ett dramatiskt sätt. De är också beroende av hjälp, och det finns de som hjälper dem.



Röda Tråden heter en förening som tagit till sin uppgift att hjälpa uteliggare och hemlösa på nära håll, och som nu är verksam på tredje året. Föreningen hör hemma i Kopparberg, och initiativtagarna heter Jan Almén och Anna-Lena Carlander. Irene Eklund jobbar också i verksamheten.
Vi har träffat de båda kvinnorna och Anna-Lena berättar om verksamheten och bakgrunden till att den startades.



- Jag vet hur det är, säger hon. Jag har egna erfarenheter av både hemlöshet och missbruk. För mig var det en svår bilolycka, som blev inkörsporten till allt elände. Jag trodde länge att jag förlorat allt som var värt något i livet och att mitt barn hade dött i olyckan. Det tog fyra år innan jag återfann livsglädjen. En stor hjälp till detta är min livskamrat Jan. Också han har genomlidit en personlig katastrof, och vi båda träffades faktiskt på behandlingshem. Det är nu sex sju år sedan vi fick hjälp att ta oss ur beroendet, och vi kände så så småningom att vi ville göra något för dem, som fortfarande har det svårt.

- Vi har siktat in oss på att hjälpa hemlösa i Örebro, berättar Anna-Lena vidare. Men naturligtvis vill vi först och främst hjälpa missbrukare och andra på hemmaplan.

Enligt aktuell statistik ligger ljusnarsbergs kommun högst upp på listan gällande missbruk per invånare i våra svenska kommuner.

- Det finns ett stort antal drogberoende människor i vår kommun som vill ta sig ur sitt missbruk men som själva inte klarar av att förändra sin livssituation.Vissa har fått hjälp genom olika behandlingsmetoder men har oftast återgått till missbruk efter en tid,då det sällan finns någon fortsatt stöttning i det vardagliga livet utanför behandlingshemmet.Många människor lever p.g.a sina livsöden ett liv i utanförskap och lider av stor psykisk- och fysisk ohälsa.

- Basen i vårt hjälparbete är klädinsamling och särskilt nu till vintern behöver de varma kläder och skor, mössor, vantar mm. Det behövs kläder till både män och kvinnor. Andelen kvinnor ökar bland de hemlösa och de har en väldigt utsatt situation i ett allt hårdare samhälle. Det vi får in sorteras och vi åker själva ner till Örebro och delar ut kläderna till de behövande. 
Vi finns på plats på Kappelansgatan 12 B varje dag utom torsdagar, så det är bara att titta in om ni har något att lämna. Det är kanske inte alldeles så lätt att hitta hit, särkilt inte nu i mörka november, men genom våra cafékvällar på torsdagarna vill vi skapa en ny mötesplats för alla, oavsett om man har egna problem eller ej. Helst skulle vi dock ha en lokal som ligger lite mer centralt.

Föreningen Röda Tråden samarbetar också med Attention, som också vill stötta de hemlösa. Bo Henningsson är dess representant i Kopparberg, och han finns också på plats under vårt besök. Han betonar sambandet mellan ojämn begåvning och risk för missbruk och utanförskap och att det är viktigt att upptäcka tidigt vilka barn som bär en sådan ojämn begåvning. Vi återkommer till attention i en separat artikel.

Det är inte bara kläder som de hemlösa behöver akut hjälp med. Mat är ju också en nödvändighet liksom hygienartiklar mm.
Röda Tråden jobbar också med detta problem. 

- Den 22 november kommer vi att stå vid stortorget (likkistan) i Örebro och dela ut korv med bröd och kaffe och bullar till alla hemlösa. Säger Anna-Lena. Vi kommer även att dela ut kläder skor, jackor, mössor, vantar och allt vi lyckats få ihop till hemlösa, genom insamlingar ifrån en massa fina människor. Hygienartiklar, tandborstar ,tandkräm, tamponger, bindor, schampoo mm.

- Allt arbete vi gör är helt idéellt, betonar Anna-Lena. Och alla intäkter går till de hemlösa.

Läs gärna mer om Röda Tråden på deras hemsida. www.123minsida.se/uteliggare 

 

mm mm