mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Socialförsäkringsministern besökte Koppargården

13-11-23

Fredagen den 22/11 hade Koppargårdens äldreboende i Kopparberg besök av alliansregeringens socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Ministern togs emot av bland andra enhetschefen Lena Sköld och kommunens socialchef Charlotte Dahlbom. Men tyngdpunktyen låg på mötet med äldreboendets personal och boende. Även Ljusnarsbergsmoderaternas Ulf Hilding deltog, liksom PRO Kopparbergs ordförande Sten-Ove Karlsson.



Besöket inleddes med en sittning vid kaffebordet, då Charlotte och Lena gav en beskrivning av Koppargården och verksamheten där.
Efter ombyggnaden var det invigning 2011 och i dagsläget finns det 41 lägenheter. Alla har hela tiden varit uthyrda, berättade Lena Sköld.
Ulf Hilding inflikade att man ”lätt” skulle kunna fylla 15 platser till, men tillade att varje ny plats kostar cirka 400 000 kronor.
Sedan följde en diskussion om för- och nackdelar med att vara en liten kommun.
Enligt ministern är det i och för sig glädjande att människor blir äldre, men han pratade också om höjd pensionsålder och värdig vård på åldens höst.

Vivi Eriksson, ordförande i Kommunal, Ljusnarsberg, påpekade att personalstyrkan är för liten och det var något som arbetsterapeut Britt Luth instämde i.
- Man vill så mycket, men hinner inte, sa hon bland annat.
Ulf Kristersson påpekade att medan vissa yrkesgrupper kan gå hem efter arbetsdagen med känslan av att man gjort sitt pass, går andra hem med frågan ”Har jag gjort allt jag borde?” Så är det ofta när man jobbar med människor.

- Hur är det med rekrytering? undrade ministern vidare. Är det mer personal eller utbildad personal som behövs mest.
Sjuksköterskor är svårast att rekrytera, sa Charlotte Dahlbom.

Diskussionen rörde sig också om människors individuella behov. Det finns många äldre som vill komma till ett äldreboende, medan andra inte alls vill dit. Man vill inte ligga andra till last, eller man vill inte bli så dålig att man inte längre kan göra sånt man vill.

Efter ”kaffekonferensen” tog samtliga en rundvandring i lokalerna och därefter fick vi en intervju med ministern.

Där berättade han att han kommer att besöka många platser under det här temat och att han valde att börja i Örebro län för att han hade andra uppdrag i Örebro också just nu.

- Jag är själv från en liten ort och vet hur det kan vara att få råd till att genomföra de projekt man vill, sa han, men det är inte så mycket annorlunda i större städer. Större folkmängd fordrar också större organisation, förtydligade han. Dessutom har vi ju utjämningsbidrag, som ska hjälpa små kommuner att klara av situationen. Men det är ändå tuffare för små kommuner att få den personal man behöver.

På frågan om sjukfrånvaron sa han så här: 
- Sjukfrånvaro är alltid besvärligt, men det är värst med den långa sjukfrånvaron. Mest drabbade är kvinnor och det visar sig att även de yngre drabbas. Det här är ett tufft arbetsliv och vissa kan drabbas av psykisk ohälsa liksom kroppslig naturligtvis. Vi måste hålla ett vakande öga på hur personalen har det. 

Han konstaterade också:
- De äldre blir allt fler och också friskare. De förväntar sig kvalitet på sitt äldreboende och personalen, när de behöver den hjälpen. 

Till sist berättade han att han ska försöka resa runt en dag i veckan på det här sättet och han vill se fler små kommuner och deras strävan att uppnå god åldringsvård. 
- Det finns mycket jobb på kansliet, men det är här ute bland människorna i kommunerna, som verkligheten finns, avslutade han innan han hastade iväg mot örebro.

 

mm mm