mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Mat för hjärtat

13-11-05

Alla vet väl att maten vi äter påverkar vår hälsa och kroppsvikt och vårt välbefinnande i största allmänhet. Samhällsidealet, så som det ser ut, i synnerhet i veckopressen och andra tidskrifter, kräver ett kosthåll med idel bantningskurer samt att en stor del av fritiden används till att ”bränna fett” på gym eller till ändlösa rundor i motionsspåret.

Men å andra sidan har vi ju ofta i samma tidning smarriga recept på de ena ”onyttigheterna” efter de andra. Här sätts smakupplevelsen i centrum utan hänsyn till socker, fett och kalorier. Och låt oss inte glömma TV-kanalernas kamp om vilken som skulle kunna utnämnas till ”Matkanalen” - (eller kanske ”Tarmkanalen” på grund av att det mesta de sänder är skit).



Men det finns de som har en sundare inställning till maten, och dit hör deltagarna i den matlagningscirkel som medlemmar i Hjärt-lung Ljusnarsberg ägnar sig åt på tisdagseftermiddagarna. Nio deltagare ägnar sig åt att lära sig mera om hälsosam mat, speciellt sådan som är lämplig för människor med hjärtbesvär, men även äldre husmanskost, landskapsmat mm står på programmet. Just den här dagen är några frånvarande men stämningen är god bland de övriga.
Inger Ljungkvist är ledare för cirkeln, som drivs i ABF:s regi och nu är inne på tredje året. Tidigare har man bland annat ”betat av” orientalisk, medelhavs- och medeltidskost.



När Kopparbergar'n kom på besök var matlagandet i full gång. Huvudrätten var ugnsgräddad potatispannkaka med bacon och råkost och deserten bestod av muffinsbakelser med hallon och grädde. 
Recepten hittar man i de olika kokböcker som står som kursmaterial för cirkeln, och arbetsgången är enkel: arbeta gemensamt, samtala och diskutera samt äta det tillagade.



Några sysslar med pannkakan, andra med deserten och när allt är färdigt sätter sig alla till bords och äter. Även Kopparbergar'ns reportrar blev inbjudna till måltiden och kan därför intyga att det smakade förträffligt.

 

mm mm