mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Gåva ger kostnader

13-11-17

Naturskyddsföreningen i Örebro Län har av en privatperson fått motta en gåva bestående av skogsmark och byggnader belägna i Rundberget Ljusnarsbergs kommun. Totalt fyra fastigheter ingår och cirka 20 hektar mark, huvudsakligen skogsbevuxen. Enligt gåvobrevet är syftet att donatorn vill försäkra sig om att inte marken utsätts för modernt skogsbruk med kalhyggesteknik.



Inom Naturskyddsföreningen är man glada och stolta över gåvan, men lite fundersamma över hur den bäst ska förvaltas.

”I ett första skede vill vi göra en förstudie på vilka olika lösningar vi har för fastigheten” säger föreningen. 
Ska det bli naturreservat, eller ska skogen skötas enligt naturnära skogsbruk?
Ska vi hyra ut husen eller använda dem för annat ändamål?
Vilka natur- och kulturvärden finns på fastigheterna?
Kan gåvan bli en anledning till att Naturskyddsföreningen blir mer aktiv i Ljusnarsbergs kommun, där det för närvarande inte finns någon krets?”



Förstudien, såväl som senare skötsel och underhåll drar med sig kostnader, varför föreningen i det här skedet vill utnyttja Nturvårdsverkets LONA-bidrag. LONA står för LOkala Naturvårdsatsningar och administreras av Länsstyrelsen. Ansökan sker via aktuell kommun, varför ärendet kommer upp på kommunstyrelsens bord nu på måndag.

Totalt 130 000 kronor anser sig Naturskyddsföreningen behöva, men kan eventuellet nöja sig med mindre. Medfinansiering har också sökts hos Vilt- och Naturskadekommittén.

Bilderna är inte från det aktuella området

 

mm mm